IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще последва ли среброто възхода на цената на златото?

Цената на среброто е по-чувствителна към икономически промени и по-нестабилна от тази на златото

08:07 | 08.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Jeremy Suyker/Bloomberg
Снимка: Jeremy Suyker/Bloomberg

Благородните метали като платина, паладий, сребро и злато са с висока икономическа стойност поради техния недостиг, примамлив блясък и широк спектър от индустриални приложения. Те се използват широко както в бижутерията и сеченето на монети, така и в електрониката и промишлените дейности заради техните физични и химични свойства, които включват висока проводимост, ковкост, устойчивост на корозия и др.

Световният пазар на благородни метали през 2023 г. достигна оборот от 265,26 милиарда долара, отслабвайки леко в сравнение с рекордните равнища през предходната година. Скъпоценните метали обаче обещават бляскаво бъдеще на инвеститорите, докато анализатори представят оценки за устойчив растеж на търсенето им.

През миналата година пазарът на благородни метали в Азиатско-Тихоокеанския регион е бил най-голям и е оценен на 159,16 милиарда долара, отговаряйки за 60 процента от световната търговия, според анализ на компанията за пазарни проучвания Precedence Research.

Европа е представлявала 20 процента от световния пазар на благородни метали, Северна Америка – 16 процента, а Латинска Америка – 3 процента, разкриват още данните. 

Златото и среброто традиционно силно се търсят в Азиатско-тихоокеанския регион, особено в страни като Китай и Индия. В региона се намират и основните центрове за търговия с благородни метали като Токио, Сингапур и Хонгконг.

Според прогнозите на Precedence Research регионът ще продължи да е отговорен за повече от половината от търсенето на благородни метали и занапред, достигайки обем от 311 милиарда долара до 2033 г., или дял от малко над 60 процента от световния пазар.

Също така до 2033 г. се очаква световното търсене на благородни метали да достигне 514,06 милиарда долара, или средногодишен темп на растеж от 6,84 процента, според изследователите на Precedence Research.

През периода 2024 – 2033 г. се прогнозира Северна Америка да спечели "значителен дял от пазара на благородни метали. Различни фактори, сред които индустриалното търсене, инвеститорските настроения, геополитически събития и валутни движения, оказват влияние върху пазара на благородни метали в региона", пише още в доклада.

През миналата година златото е продължило да бъде най-търсено и е отговаряло на цели 83 процента от реализираните количества благородни метали.

Общото търсене на злато през 2023 г. е достигнало най-високото си равнище, регистрирано някога - 4899 тона, по данни на World Gold Council (WGC).

Мините за злато са увеличили с 1 процент добива си - до 3644 тона, пише в доклад на организацията.

Централните банки са продълижили да увеличават златните си резерви с главоломни темпове, оставайки само с 45 тона под рекордните количества, които придобиха през 2022 г. – 1082 тона.

Инвестициите в кюлчета и монети обаче отбелязаха леко свиване – с 3 процента на годишна база. Все пак годишното потребление на злато в бижутерията леко се увеличи – до 2093 тона, дори в средата на много високи цени, главно заради възстановеното търсене в Китай.

Златото достигна исторически максимум

След като премина психологическата граница от 2000 долара за тройунция през есента на миналата година, цената на златото посрещна първите месеци на 2024 г. малко над това ниво. В края на февруари ново поскъпване изпрати златото над 2200 долара за тройунция, а в началото на април вече е над 2300 долара за тройунция, като на 4 април достигна най-високата си историческа стойност от 2320,04 долара.

Според най-новия доклад на австралийското министерство на промишлеността, науката и ресурсите средната цена на златото през 2024 г. ще бъде около 2020 щ. додала за тройунция, което е с 6 процента над предишната оценка на министерството.

Според прогнозите на министерството след като цикълът на парично облекчаване започне, се очаква цените на златото да получат допълнителен тласък, тъй като щатският долар ще се понижи и инвеститорите ще придобият по-голяма яснота относно мащаба на по-нататъшните намаления на лихвите.

Американската банка JPMorgan Chase миналия месец обяви, че цената на златото има потенциала да достигне 2500 долара за тройунция тази година. Друг американски кредитор - Goldman Sachs, също повиши очакванията си за поскъпване на златото – до средна цена от 2180 долара за 2024 г. и около 2300 долара към края на годината.

Цената на среброто може да достигне десетилетен максимум

Глобалното търсене на сребро се прогнозира да достигне 1,2 милиарда тройунции тази година, което ще бъде второто най-високо ниво, отбелязвано някога, пише в доклад на Silver Institute, цитиран от CNBC.

"По-силното промишлено изтегляне е основен катализатор за нарастващото глобално търсене на сребристия метал, а секторът трябва да достигне нов връх тази година", пише в доклада на международната асоциация, включваща различни дружества от индустрията.

Среброто се използва предимно за промишлени цели и обикновено се използва в производството на автомобили, слънчеви панели, бижута и електроника.

"Среброто ще има страхотна година, особено по отношение на търсенето", според Майкъл Ди Риенцо, изпълнителен директор на "Силвър инститют". Той очаква цените на среброто да достигнат 30 долара за унция, което би било 10-годишен връх, според данни на Групата на Лондонската фондова борса (LSEG). Последно среброто се търгуваше на ниво от 30 долара през 2013 г.

Засилено търсене от Индия ще доведе до скок в покупките на бижута. Прогнозираното възстановяване на сектора на потребителската електроника също би дало допълнителен тласък на пазара на сребро, се посочва в доклада.

Цените на среброто, подобно на тези на златото, са склонни да имат обратна корелация с лихвените проценти. Среда на по-високи лихви вреди на търсенето на сребро и злато, правейки ги по-малко привлекателни в сравнение с алтернативни инвестиции като облигации.

Среброто е по-евтино от злато, а златото е по-евтино от добродетелта

Среброто е по-евтино от злато, а златото е по-евтино от добродетелта, гласи известната сентенция на римския поет и мислител Хораций. И наистина, среброто носи неласкавото прозвище, че е по-бедният "роднина" на златото, но двата метала споделят сходна съдба по отношение на цената, макар и с известно закъснение.

"Обикновено (цената на, бел. ред.) среброто наистина се движи със златото, но със закъснение", обяснява Ранди Смолууд, главен изпълнителен директор на Wheaton Precious Metals в интервю за CNBC.

Благодарение на широките промишлени приложения на среброто, неговото представяне е тясно свързано със състоянието на икономика и бизнес циклите. За разлика от това, цените на златото обикновено се повишават по време на икономическа несигурност.

В този смисъл среброто е по-чувствително към икономически промени и по-нестабилно от златото. То има тенденция да превъзхожда жълтия метал по време на периоди на силна икономическа експанзия, но се представя по-слабо, когато има икономически стрес.

Връзката може да се наблюдава чрез съотношението злато/сребро, което проследява колко унции сребро са необходими, за да се купи една унция злато. В момента са необходими 90 унции сребро, за да се закупи една унция злато.

Най-ниска точка съотношението сребро/злато достига през 1979 г., когато тройунция сребро се търгува за над 50 долара, а златото – за 800 долара за тройунция, при съотвоишение около 15 към 1. Максимум достига в началото на пандемията от КОВИД-19 през 2020 г. – при съотношение 113 към 1, след което спада до съотношение около 70 към 1.

"Първо златото ще скочи, а след това ще видите как среброто бързо ще го последва. И среброто винаги ще го превъзхожда. Просто на по-късен етап", казва Смолууд, добавяйки, че е възможно среброто да достигне 50 долара за тройунция.

"Поскъпването на среброто наистина може да надмине това на златото, особено когато Управлението за федерален резерв започне да облекчава лихвите", също смята Майкъл Ди Риенцо от Silver Institute.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 08.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още