IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо златото ще продължи да бъде желан актив за инвестиция?

Лошата реколта изстреля цената на какаото до нови върхове, коментира Преслав Райков

22:31 | 26.03.24 г.

Златото може да достигне нива от 2200-2300 долара за тройунция в очакване Фед да нормализира инфлацията, като това ще го направи доста желан актив за инвестиция. Това коментира Преслав Райков, финансов анализатор, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Гостът отчете, че се наблюдават движения и при цената на златото и очаква ръстове при суровината. „Според мен ще достигне нива от 2200 до 2300 долара за тройунция. Гледайки пазара и очаквайки Фед да си свърши работата в това да нормализира инфлацията, златото в следващите 6-9 месеца ще регистрира нови върхове и ще бъде актив, който ще бъде доста подходящ за инвестиция“, коментира Райков.

Цената на петрола ще се задържи, посочи още Райков. Той уточни, че пазарът на петрол остава движен от геополитиката, като не се очаква на следващата среща на ОПЕК да има промяна в политиката и количествата от над 2 милиона барела да останат извън пазара. По думите му не са изключени нива от 90-92 долара за барел в следващите месеци до летния сезон, но успокояване на геополитическата ситуация около войната в Украйна е възможно да доведе до корекция в цената на петрола. 

След терористичния атентат в Москва нямаше съществена промяна в цената на петрола, като тя бе във възходящ тренд през цялата изминала седмица, коментира още Райков.

След отказа на Индия да купува петрол, ако е на танкери на руския гигант "Совкомфлот", гостът смята, че това няма да спре количествата да достигат индийския пазар, тъй като азиатската страна е голям потребител, а руските количества ще достигат до пазарите, заобикаляйки санкциите. Много излизат дори на европейските пазари, така че суровината ще остане привлекателна в следващите години понеже Русия е основен играч на петролните пазари и това е реалността, коментира Райков.

Анализаторът обърна внимание на цената на какаото, която достигна цена от над 9000 долара за тон. По думите му това е в резултат от лошата реколта в основните държави, отглеждащи какао.

"Интересна е ситуацията с цената на какаото, което е на рекордни стойности и регистрира най-високата си цена, достигайки над 9000 долара на борсата в Ню Йорк. Ръстът е свързан с климатичните промени, които засягат основните производители Гана и Кот Д`ивоар и Камерун. Също така търсенето на шоколад и шоколадови продукти нарасна значително в последните години, като то е съществено на азиатския пазар. Светът е в криза за шоколад и това ще влияе в бъдеще на цената на какаото", прогнозира анализаторът.

При цената на кафето може да наблюдаваме корекция в посока нормализиране на двата основни сорта – арабика и робуста, тъй като реколтите са по-добри от тези през сезон 2022-2023 г.

Материалът не е препоръка за вземане на инвестиционно решение!

Целия коментар гледайте във видеото Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:31 | 26.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още