IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо златото ще бъде добра инвестиция в следващите 10-15 г.?

Цената на златото изоставаше и сега се опитва да компенсира, посочи инвестиционният консултант Цветослав Цачев 

17:36 | 07.03.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

На фона на поскъпването на всички други активи – недвижими имоти, акции, облигации, златото в някаква степен изоставаше и сега се опитва да компенсира. Когато еврото е слабо, това също дава сила на благородния метал. Това коментира инвестиционният консултант Цветослав Цачев в ефира на Bulgaria ON AIR. Но основната причина е, че инфлацията кара инвеститорите да търсят други активи, посочи той.

Цената на златото се повиши до рекорден връх, като спекулациите за промяна на курса на паричната политика на Федералния резерв и геополитическите рискове подкрепиха ралито на благородния метал.

"Като цяло златото има различна корелация към активите, не е зъдължително да присъства във всеки инвестиционен портфейл, защото има своите цикли на ръст и спад. Всички суровини имат своя период на растеж и на спад. Благородният метал е добра инвестиция в следващите 10-15 години, но не е застрахован от сериозна динамика, има силни спекулативни движения", предупреди Цветослав Цачев.

Очакваното намаляване на лихвите от страна на Федералния резерв, за което се говори, е причината златото да стане толкова интересно, коментира Цачев. "Треската за злато в момента се дължи на това, че ако паднат лихвите в САЩ и Европа, златото ще стане по-атрактивно. За разлика от депозити и облигации, например, благородният метал не носи допълнителен доход и то губи интереса на инвеститорите, когато се покачат лихвите", обасни анализаторът.

По думите на Цачев златото и останалите активи са свързани един с друг. Основните фактори, които движат цените на акциите и на облигациите, влияят и на златото.

"Причината, заради която златото е толкова интересно за инвеститорите, е търсенето, когато има някакъв риск в световната икономика и на пазарите… Цената на златото има собствено поведение и това, че сега започва да компенсира изоставането си, не е знак, че останалите активи ще започнат да се покачват освен ако инфлацията не се върне на дневен ред... Намираме се в пауза и по-добра среда, в която златото може да компенсира своето изоставане", каза инвестиционният консултант. 

По думите му огромната част от инвестициите по света са насочени в акции, облигации и недвижими имоти, а златото и биткойна са процент от тези активи и представляват много малък дял. "Не смятам, че инвеститорите търсят възможност да избягат от тези три актива. Само китайският пазар изостава. Но пък китайците търсят възможност да инвестират парите си в злато", каза Цачев.

Материалът е с информативна цел и не е съвет за взимане на инвестиционно решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:36 | 07.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още