IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво ще подхранва цената на златото в близките месеци в устрема към 2100 долара за тройунция

Защо централните банки продължават да трупат благородния метал, коментира Крум Атанасов, основател на iGold

18:06 | 02.02.24 г. 1
Снимка: Chris Ratcliffe/ Bloomberg.
Снимка: Chris Ratcliffe/ Bloomberg.

Политиката на Фед за лихвите с очаквани три намаления през 2024 г. все пак остава един от трите фактора, които ще определят покачващата се тенденция на пазара за злато тази година. Другите два са геополитическата несигурност и конфликти и покупките на злато от централните банки. Това коментира Крум Атанасов, основател на iGold, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

Той посочи, че заседанието на Федералния резерв на САЩ и изказванията на председателя Джером Пауъл тази седмица не са оказали дълготрайно влияние върху цената на златото, която се е възстановила след първоначално леко понижение.

"Говорим за централни банки от двете страни – от една страна западните държави, които продължават да бъдат нетни купувачи и да увеличават резервите си, и от друга страна, членките на БРИКС, които искат да бъдат независими от долара и санкциите. Централните банки на глобално ниво купуват злато", уточни той.

Според Атанасов цената на долара ще започне да спада с намаляването на лихвите, така че покупките на злато ще действа като хеджиране срещу спадането на стойността на този актив в резервите на централните банки.

„БРИКС общо притежава официално около 6 хиляди тона злато, като Китай и Русия вероятно държат още 1-2 хиляди тона, които не са обявени“, посочи основателят на iGold. Атанасов смята, че това е едва една трета от това, което притежават САЩ и няколко западни съюзници – Италия, Франция, Германия и МВФ – към 20-21 хиляди тона.

„Ако страните от БРИКС действително искат по някакъв начин да се освободят от влиянието на долара, те трябва да продължават да купуват много стабилно злато в следващите десетилетия, което подхранва стабилно златото“, е мнението на експерта.

Крум Атанасов съобщи, че цената на златото в петък е на 2053 долара за тройунция, като анализаторите са положително настроени за тенденцията през 2024 г. По думите му няма предпоставки за спадове към момента, като новата психологическа граница от 2100 долара за тройунция и тя е "напълно обозрима в близките няколко месеца". „Покупките в България за инвестиционни цели остават стабилни“, добави експертът.

Какви са настроенията на инвеститорите? Повече за пазара на злато и програмата на InvestPRO за лични финанси и финансова грамотност може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Разговорът не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение!

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:06 | 02.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
БОНВИВАН1
преди 2 месеца
Хиляди години цената на златото се е продхранвала от две неща. Страх и алчност. Сега пак е същото, защото нищо не се е променило.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още