IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Директен отговор на САЩ срещу Иран може да доведе до "експлозия" на петролния пазар

Започна ли да се ускорява инфлацията в САЩ, коментира финансовият анализатор в ПФБК Михаил Димитров

16:43 | 29.01.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

След удара по американска база, причинен от ирански бунтовници, в САЩ има настроения за директен отговор срещу Иран, като такъв евентуален сценарий може да доведе до експлозия на петролния пазар. Спокойствието на пазарите спрямо геополитическото напрежение е изненадващо и може да се очаква волатилна година. Това прогнозира в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria Михаил Димитров, финансов анализатор в ПФБК.

„Последните удари допълнително засилват напрежението около Червено море и рискът от нарушение на веригата на доставки, като факта, че руските товари, които до сега не бяха цели за атака на хутите, вече се променя“, каза Димитров.

Финансовият анализатор посочи, че през тази седмица фокусът на инвеститорите ще бъде освен върху геополитическите събития около Червено море и върху срещата на Федералния резерв на 30 януари. Той обаче не очаква да има промени по лихвените политики на самата среща, но важният момент е каква реторика ще имат централните банкери, тъй като това може да даде индикации за техните бъдещи действия.

„Лихвените понижения играят важна роля на пазара, като допринасят за високите му нива. Пазарните участници очакват около шест понижения на лихвите през 2024 г., а действията и думите на Фед предполагат три. Сравнително добрият ръст на заплатите и ниската безработица в САЩ, комбинирано със ситуацията в Червено море, тласкат инфлацията нагоре“, коментира Димитров.

Според него ситуацията изглежда благоприятна за златото, което е прието за убежище и в исторически план се наблюдава засилване на неговото търсене, когато икономиките се забавят.

Той напомни, че често в такива ситуации акциите на компаниите, добиващи метала, дават по-висока възвръщаемост от самото злато, но отбеляза, че ще има компенсиране на пазара на злато през годината. Михаил Димитров смята, че на пазара има бичи настроения около метала.

Какви са очакванията за понижения на лихвите? Ролята на златото и какво може да очакваме от него през годината? Големите технологични гиганти все още ли са най-привлекателни? Какво означават икономическите показатели в европейските държави? Какви са предпочитанията на българския инвеститор?

Материалът не е повод за вземане на инвестиционно решение?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:43 | 29.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още