IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ са унищожили противокорабна ракета на хутите, насочена към Червено море

Това се случа часове, след като бунтовническата групировка пое отговорността за ракетната атака срещу кораб на Trafigura

11:20 | 27.01.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Корабите на военноморските сили на САЩ стреляха по противокорабна ракета на хутите в Йемен часове след като танкер, плаващ от името на търговския гигант Trafigura Group, който превозва товар с руско гориво, беше ударен при най-значимата атака досега от бунтовническата група срещу подобен тип плавателен съд, пише Bloomberg.

Централното командване на САЩ заяви, че ракетата на хутите е била подготвена за изстрелване и представлява „непосредствена заплаха“ за корабоплаването в района. Американските сили унищожиха ракетата, пише командването в акаунта си в социалната платформа X.

Ударът на САЩ идва часове, след като бунтовниците хути поеха отговорността за ракетната атака срещу кораба „Марлин Луанда“. Съдът е превозвал нафта с руски произход - продукт, използван за производството на пластмаси и бензин - закупен под тавана на цените, наложен от Г-7, съобщава говорител на Trafigura.

„Не се съобщава за ранени или жертви по отношение на инцидента на борда на „Марлин Луанда“, изтъква Trafigura в събота на своя уебсайт. „Екипажът продължава с опитите да овладее пожара в един от товарните отдели на кораба с подкрепата на военни кораби. Безопасността на екипажа остава наш най-голям приоритет“.

Атаката срещу кораба ще повдигне нови въпроси относно това дали петролните танкери ще продължат да преминават през Червено море. След съвместните въздушни удари на САЩ и Великобритания срещу хутите по-рано този месец, трафикът на танкери в региона намаля, но някои износители на петрол, включително Саудитска Арабия, продължават да използват водния път. 

Фактът, че набелязаният кораб е превозвал гориво от Русия, вероятно ще притесни Москва. Огромни количества руски петрол сега преминават през южната част на Червено море, за да достигнат до азиатските купувачи. Говорител на хутите каза по-рано пред руския вестник „Известия“, че руски и китайски кораби, плаващи през Червено море, ще бъдат в безопасност, дори когато групата се прицелва в кораби на САЩ и Обединеното кралство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 27.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
wart
преди 3 месеца
Това е Американска пропаганда тъй като хусите са обещали ,че Китайските и Руските кораби няма да бъдат атакувани . Йеменската делегация в момента е в Москва как ще атакуват корабите им и в същото време на среща в Москва ?-- и децата не биха повярвали на статията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още