IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатор: Златото ще се стреми към цени до 2200 долара за тройунция

Очаква се корекция в следващите три седмици, прогнозира Кристиян Фезелов от "Кампан Асет Мениджмънт"

16:00 | 22.01.24 г.

Очаква се златото да се стреми към цени до 2200 долара за тройунция през тази година, като сега е на нива от 2040 долара, но се прогнозира корекция в следващите две-три седмици, като цената може да се понижи до под 2000 долара за тройунция, след което се очаква поемане на дълги позиции спрямо актива. Тази прогноза в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи Кристиян Фезелов, риск анализатор в "Кампан Асет Мениджмънт".

„Геополитиката е един от най-важните фактори, който трябва да бъде следен от инвеститорите през 2024 г., тъй като влияе пряко на световната икономика, което се вижда с оскъпяването на товарните превози“, коментира Фезелов.

Той посочи още, че големите технологични компании в САЩ са зависими от финансовия сектор, тъй като най-често имат заеми, които трябва да бъдат обслужвани. И напомни, че технологичният индекс NASDAQ направи добър ръст в края на миналата година, като се очаква тази тенденция да се запази. Фезелов обясни, че Федералният резерв е в патова ситуация, тъй като се бори да постигне целите си от 2% инфлация, но от друга страна на банките им е трудно да поемат допълнително държавни ценни книжа.

„В момента се говори, че от една страна ще имаме количествено затягане от Фед, от друга страна, само за финансовия сектор ще имаме количествени облекчения. Не знам в какво ще се изразяват, нека видим на 31 януари какво ще каже Фед по въпроса, защото тогава няма да има решение за сваляне на лихвите“, поясни анализаторът. Той допусна, че най-ранното решение ще бъде в края на март тази година, но предположи, че ще бъде отложено за месец май в опит да се стабилизира високата лихва.

„Колкото и да е висока, все пак поддържа едни по-ниски нива на потребление. Второ, задържа експанзията на кредитите, което облекчава цялата система и за това е борбата“, е мнението на Кристиян Фезелов.

По думите му след повишението на лихвите в САЩ не се наблюдаваше драстично изменение на трендовете сред инвеститорите, като на борсата компаниите все още се представяха добре въпреки по-трудно обслужваните кредити.

Анализаторът допълни, че може би борбата ще е между централните банки, коя да започне да сваля лихвите първа, тъй като очакванията са, че Федералният резерв ще е първи, но поясни, че в Европа се появяват признаци за рецесия, а най-голямата икономика в ЕС Германия вече е налична.

За какво ще следят тази година инвеститорите – циклични или антициклични сектори ще са в полезрението им? Как върви търговията с петрол в началото на годината? Защо пропаднаха през изминалата година акциите в Китай? Задълбочава ли се търговската и технологичната война между първата и втората световна икономика? Продължават ли проблемите на строителния сектор в Китай заради необезпечени дългове? Ще спада ли цената на биткойн, след като бе одобрен борсово търгуван фонд на BlackRock и той купува повече от криптовалутата, отколкото може да бъде изкопана дневно?

Материалът не е повод за вземане на инвестиционно решение!

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:01 | 22.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още