IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Крум Атанасов: Златото е предпочитан актив от българския инвеститор

Златото е доста сигурно убежище, дори в момент на изключително високи лихви по облигациите, споделя основателят на iGold

11:30 | 09.12.23 г. 3
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Инвестиционното злато е предпочитано от българския инвеститор и той е един от добрите инвеститори в Европа. В момента сме свидетели на това, че централните банки са абсолютни нетни купувачи на злато. Единствени, които продават злато са страните, които добиват такова и имат непрекъснат достъп до него чрез добив. Всички останали реално купуват. Златото е доста сигурно убежище, дори в момент на изключително високи лихви по облигациите. То не падна дори при лихви от 4,5% за 10-годишните ДЦК и 5% за по-краткосрочните златото не претърпя корекции. Това каза Крум Атанасов, основател на iGold, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Когато се очаква изсипване на дълг на пазарите, както американски, така и европейски, винаги има риск от една дългова криза. Естествената реакция на всяка една централна банка против дългови кризи е покупка на злато. Когато новата, фиатната система, има проблеми, тогава се обръща към старата система - към златния стандарт. И понеже той не съществува вече като система - просто единственият начин е покупка на злато“, изтъква Атанасов.

Според него няколко са факторите, които се събират на едно място, за да се достигне до върховете, които постигна златото.  От една страна стои предположението, че лихвите в САЩ вече са достигнали своя връх. От друга страна се заговори, че ЕЦБ вече ще свалят лихви, а те така и не достигнаха нивата на Фед, коментира гостът. "Това говори за признание, че в Европа рецесия на практика има", добавя гостът.

"Това беше причината златото да катери нагоре толкова бързо. Проби границата от 2000 долара и то доста бързо и се отправи към 2050 долара. Успя да я пробие в петък вечер и в неделя срещу понеделник започна силно спекулативно движение на ливъридж. (...) Имаше едно вдигане до 2200 долара, буквално за час, което не е реалистично. Ние нямаме толкова огромен проблем, за да очакваме такъв ръст. Този ръст нямаше фундамент и съответно златото коригира веднага и върна до едни значително по-здравословни нива, като тази седмица е около 2030-2040  долара", споделя още Атанасов.

Той подчерта и ролята на отслабващия долар, което е другата причина за волатилността. "Имаме и рекордно дълъг спад в цените на ДЦК. Те падат вече 40-41 седмици. От съществуването на ДЦК не е имало толкова дълъг период на спад", допълва той.

"Златото се намира в рейндж, а когато влезе в такава фаза, това дефинира новото му дъно. Във възприятията на инвеститорите те виждат една цена, която е сравнима с най-високата точка от 2020 година. Но при очакващите се рецесионни данни, основно за Европа, не толкова за САЩ (американската икономика още работи доста силно, но и там има някакво забавяне), съвсем логично е при сваляне на лихвите, златото да достигне и по-високи нива", коментира още експертът.

Пазарите приеха конфликта в Ивицата Газа като много голям риск, особено когато е на фона на вече съществуващата война в Украйна. Това е допълнителна геополитическа нестабилност и се отрази много съществено на цената на златото, което е нормално, коментира Крум Атанасов.

При централните банки наблюдавахме агресивно изкупуване на злато и това ще продължава, каза гостът. "Централните банки купуват изключително много злато. И не става въпрос само за страни като Китай. Става въпрос за страни като Полша, Словения - малки европейски страни, които купуват изключително много злато".

Инфлация все още има, подчерта Атанасов. "Аз съм в рецесионния лагер и за мен следващата година ще бъде белязана с рецесия. Много съм спокоен относно цената на златото, защото рецесия означава, че нивата ще се вдигат и хората ще търсят някакъв тип защита, а златото си остава хедж".

"Българският инвеститор е един от добрите инвеститори в инвестиционно злато в Европа. Страните, които са извън еврозоната, например Полша, са тези, които са доста добри при продажбата на инвестиционно злато. Ние сме деюре в еврозоната, защото имаме валутен борд, но все пак не използваме европейските механизми, така че общото между тези страни е, че те са силни инвеститори. Купуват злато. Инвеститорите в някои от останалите европейски страни са слаби, в други са силни. Германия, например, е слаба в момента, Австрия е слаба, но във Франция има доста силно търсене на злато", подчерта още гостът.

Целия разговор може да проследите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:33 | 09.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 3
Скъсана_Ушанка
преди 4 месеца
Нормално, златото се продава най-добре със страх. И този човек го знае и манипулира психолигически, за да има повече продажби. За мен златото вече не става, дори и инфлацията вече не покрива, да не говорим, че имаше такива събития през последните години, че актив-убежище трябваше да изхвърчи, а то нищо не стана. Има по-интерсни активи, които носят стойност, дори и по време на трусове. Ако има война, тогава активите ще са храна, енергия, хапчета и оръжие, а не злато. Отминава му времето просто.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
пасъм
преди 4 месеца
На мен ми е интересно според господинът, при каква ситуация в България ще се използва това физическо злато от населението? Специално за България, какво трябва да се случи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
evlogi
преди 4 месеца
Изключително високи лихви? 4.5% по 10 годишните облигации са изключително високи? На фона на безобразния експеримент с нулевите и отрицателни лихви през последното десетилетие, може би, но по историческите стандарти нива от 4.5% са под средните..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още