IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакванията за по-ниски лихви пратиха цената на златото на двумесечен връх

Спот цената стигна до 2086 долара за унция по-рано в петък, което е най-високата стойност от края на декември

10:44 | 02.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цената на златото започна март положително, достигайки до двумесечен връх в петък, след като сподавените икономически данни от САЩ затвърдиха очакванията за намаление на лихвените проценти до юни, съобщава Ройтерс.

Спот цената стигна до 2086 долара за унция по-рано в петък, което е най-високата стойност от края на декември. Благородният метал е напът да отбележи втора поредна седмица на повишение на стойността.

Според данните американската заводска активност се е понижила с по-бързи темпове през февруари на фона на свиване при поръчките, производството и заетостта, което показва, че на промишлеността започва да ѝ липсва инерция, посочва Bloomberg.

Отделни данни показаха, че доверието на американските потребители се е влошило през февруари за първи път от три месеца насам, като влошени са както настоящите оценки за икономиката, така и бъдещите очаквания.

Доходността по американските държавни ценни книжа намаля осезаемо, което донесе подкрепа на цената на благородния метал.

Според Барт Мелек, ръководител на звеното за суровинни стратегии на TD Securities, златото се радва на движение в посока нагоре, тъй като пазарът е убеден, че Федералният резерв ще облекчи паричната политика до средата на годината.

„До три-четири месеца цените ще ударят рекорд, ако наблюдаваме лоши икономически данни и пазарът е убеден, че Фед е готов да съкращава“, каза той, цитиран от Ройтерс. По думите му значителните покупки на злато от централните банки също подкрепят пазара в момента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:45 | 02.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още