IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво стои зад рязкото поскъпване на златото?

Цената на фючърсите на благородния метал отбеляза рекорди през седем търговски сесии напоследък

17:57 | 12.03.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Тихо, потайно и изненадващо. Цените на златото достигат рекордни стойности, а анализаторите на Wall Street твърдят, че са били неподготвени за това, пише The Wall Street Journal.

Благородният метал традиционно се възприема като убежище в условията на нестабилност и геополитически риск. Този път обаче възходът му съвпада с оптимизма на инвеститорите за американската икономика, който тласна по-рисковите активи като акциите до нови върхове. Дори биткойнът надмина предишния си рекорд.

„Резкият ръст на цената на златото към нови върхове ни изненада със своята сила“, коментираха анализатори отJP MorganGlobal Commodities Research в четвъртък.

Златните фючърси поскъпнаха през последните си търговски сесии, като отбелязаха рекорди през седем от тях. Цената на фючърсите с доставка през март се задържа на рекордните 2182,50 долара за тройунция в понеделник. От началото на годината златото е поскъпнало с 5,8%.

Някои причини са по-лесни за обяснение от други.

Последното повишение на цената последва влошаването на потребителските нагласи и данните за инфлацията в края на миналия месец, които засилиха надеждите, че Федералният резерв ще намали лихвите си тази година. По-ниските проценти правят златото, което не носи доходност, по-привлекателно в сравнение с активи като акции и облигации, които плащат дивиденти и лихви.

Но мащабът на това поскъпване и тенденцията при златото преди това изискват повече обяснения.

Най-големият враг на златото е повишаването на реалната доходност, която представлява лихвен процент, коригиран спрямо инфлацията. И все пак цената на златото отбеляза ръст от 20% от края на 2021 г. Това се случи дори след като борбата с инфлацията на Фед подкрепи реалната доходност до около 1,8% от около минус 1% от края на 2021 г., което предизвика разпродажба при борсово търгувани фондове (ЕTF) върху златото в САЩ.

Инвеститорите в чужбина купуват все повече злато

Част от обяснението на тенденцията се крие в усещането за нарастващи икономически и геополитически рискове извън САЩ. Централните банки по света започнаха да купуват злато след финансовата криза от 2008 г. и ускориха покупките си след руската инвазия в Украйна в началото на 2022 г.

През октомври цената на златото се повиши с 5%, след като „Хамас“ нападна Израел. Сега тя е с 19% по-висока, отколкото в началото на конфликта.

Запасите от кюлчета от централните банки се равняват на близо 30% от световния минен добив през последните две години. Миналата година тези институции са закупили над четири пъти повече злато, което е било продадено от ETF инвеститори в САЩ, смята Суки Купър, анализатор в областта на благородните метали в Standard Chartered.

Бумът на покупките е продължил поне и през януари тази година, начело с централните банки на Турция и Китай, твърдят от Световния съвет по златото.

В същото време Кралският монетен двор каза, че покупките на злато са скочили, след като Обединеното кралство изпадна в рецесия в края на 2023 г. Търсенето на злато в Китай също е огромно, коментира Ники Шийлс, стратег по металите в MKS PAMP. Пазарът на недвижими имоти в страната все още е затруднен, а референтният борсов индекс започна 2024 г. със спад от 6,3% през януари след слабото си представяне през последните три поредни години.

„Мотивацията за тези покупки на злато е страхът“, заяви Шийлс.

Нейната компания отчита силно търсене другаде. В Индия инвеститорите се стремят да се застраховат от инфлацията.

Ралито може и да се забави

Грег Шареноу, ръководител на отдела за суровини в Pimco, е сред онези, които се съмняват дали последният ценови подем на златото може да продължи. Централните банки изиграха голяма роля за този възход и има риск някои да спрат да купуват повече кюлчета на безпрецедентно високи цени, каза той.

„Попътният вятър е благодарение на техните покупки“, заяви той, „Но е трудно да се каже, че този попътен вятър ще остане толкова силен още дълго, тъй като цените наистина са се променили.“

Въпреки че купуването на фючърси от търговци, които системно следват тенденциите, е допринесло за поскъпването на златото, в момента те също са близо до максимума на дългите си позиции, според TD Securities и в момента има много малка вероятност да променят цените.

Обикновените и институционалните инвеститори в САЩ продават злато, макар и по-малко, отколкото обикновено в условията на все още високите лихвени проценти. Някои може да се притесняват, че ралито на фондовия пазар е стигнало твърде далеч и се придържат към метала като убежище, коментираха анализатори.

Вероятността скоро да настъпи промяна

Златото отбеляза последния си рекорд през декември, след като перспективата, че лихвените проценти са достигнали своя връх, предизвика рали на всички пазари.

Подобни сили може да влияят и на последния подем. Мнозина на Wall Street смятат, че ръстовете ще продължат, но трябва да има по-ясен сигнал, че Федералният резерв наистина ще намали лихвите скоро.

От Citigroup, JP Morgan и TD Securities смятат, че цената ще достигне до 2300 долара за тройунция.

Лий Гьоринг, управляващ партньор на Goehring & Rozencwajg Associates, купува акции на минни компании, които смята, че ще се представят по-добре от самото злато предвид ниските им оценки. Борсово търгуваният фонд VanEck Gold Miners е изтрил 2,8% от стойността си тази година, докато S&P 500 е напреднал със 7,3%.

Според него западните инвеститори се нуждаят от повече сигурност, че предстоят намаления на лихвите, преди да преминат от продажба към покупка на злато. Той смята, че това може да се случи по всяко време.

„Кой знае кога нещата ще се променят?“, заяви той. „Може да е много, много скоро.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:01 | 12.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

2
rate up comment 17 rate down comment 1
mr. Yoda
преди 1 месец
Какво стои зад рязкото поскъпване на златото??? Компютъра на $елената печатница. Самата печатница я спряха, но чаткат яко по клавиатурата да генерират $елени надежди говежди!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 6
Иван Митев
преди 1 месец
Сега министърът на финансите няма необходима грамотност. Без нужните знания на министърът на финансите е невъзможно благодатно държавно управление. Държавната власт не осъществява общо противодействие срещу щети от заеми и сходни договори. Развиват се неограничавани лоши резултати от употреби на пари. Запазването на държавната финансова грешка намалява покупателната способност на парите. Това държавно поведение е водещ фактор за инфлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още