IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще продължат ли централните банки да купуват злато без оглед на цената?

Общите нетни покупки за януари са 39 тона, докато през декември бяха 17, посочи пазарният анализатор Даниел Василев

20:58 | 08.03.24 г.
Снимка: Carla Gottgens/ Bloomberg
Снимка: Carla Gottgens/ Bloomberg

Централните банки не губят интерес към покупки на злато в резултат на по-дълготрайна тенденция, коментира в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria Даниел Василев, икономист и пазарен анализатор в компанията Admirals с трейдинг платформа за достъп до финансовите пазари. Според него централните банкери залагат на златото не въз основа на цената, а за да защитят покупателната си способност и портфолиото си, за да диверсифицират активите си.

Експертът посочи, че някои от централните банки продължават вече почти една година да са нетни купувачи – общите нетни покупки за януари са 39 тона, докато през декември бяха 17.

„Тенденцията на изключително висок интерес продължава над две години – централните банки са принтерите на пари и са много важен играч във финансовата политика изобщо. Когато те купуват злато, особено с темповете от последните две години, вероятно говорим за някаква степен на подготвяне срещу рискове“, смята икономистът.

Според Василев едно от нещата, за които централните банки се подготвят предполагаемо е валутна несигурност, защото златото под една или друга форма потенциално може да се използва като средство за стабилизиране на валутата.

„От друга страна сме изправени пред една от най-рекламираните рецесии в историята. Данните за САЩ, които виждаме напоследък, показват, че макар номинално да имаме стабилно изглеждащи темпове на растеж, всъщност нещата далеч не са толкова стабилни, заяви анализаторът. И за пример даде  тегленето по кредитни карти в САЩ, което се смята за най-високото досега. По думите му това е косвен индикатор, че хората са прибягнали до този по-краен начин на финансиране на разходите си.

Даниел Василев отбеляза, че при сериозния геополитически риск икономиките в Европа се задъхват. „Ако има страни, които са избегнали техническото определение за рецесия, то със сигурност в реално изражение не се представят добре. Самата еврозона е на прага на стагфлация и индексът на потребителските цени значително занижава темпа на растеж на цените, който обикновените хора изпитват в джоба си“, е мнението на икономиста. И добави, че официалният индекс на потребителските цени все още е над целта и на Европейската централна банка.

Василев напомни, че „в общия случай, когато доларът се обезцени, цената на златото се покачва, тъй като те са обратно свързани“.

Материалът не е препоръка за вземане на инвестиционно решение!

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:02 | 08.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още