IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кога златото ще премине психологическата граница от 2200 долара за тройунция

Петима експерти прогнозираха в анкета на Bloomberg TV Bulgaria, че върху инвеститорите ще влияят геополитическите събития

17:12 | 05.02.24 г.
Снимка: Carla Gottgens/ Bloomberg
Снимка: Carla Gottgens/ Bloomberg

В условията на засилено геополитическо напрежение и прогнози за натиск върху световните икономики цената на златото продължава да се повишава. Ескалиращата криза в Близкия изток не е единственият фактор, който потвърждава позицията на благородния метал като актив убежище. Въздействие върху движенията при златото през тази година ще окажат решенията на централните банкери за лихвените проценти, както и инфлационните процеси.  

Какви върхове в цената на златото се очакват тази година и ще премине ли тя психологическата граница от 2200 долара за тройунция, коментират петима експерти в анкета на Bloomberg TV Bulgaria.

Те се обединяват около мнението, че можем да очакваме една добра година за златото, след като през 2023 г. цената премина психологическата граница от 2100 долара за тройунция и сега се готви да тества нови нива.

През изминалата седмица фокусът на инвеститорите беше съсредоточен върху реакциите след нападението с дрон над американска база в Йордания, близо до сирийската граница и заявката на президента Джо Байдън, че САЩ ще отвърнат на атаките.

Продължаващите нападения над кораби в Червено море допълнително концентрира пазарните участници към геополитическата криза. Все пак инвеститорите в благородния метал впериха поглед и към друго събитие – решението на Федералния резерв (Фед) за лихвените проценти след двудневното заседание и дали Фед ще запази тона си.

Д-р Валентина Григорова-Генчева, директор "Злато и нумизматика" във FiBank

Със сигурност геополитическото напрежение не намалява, още повече добавят се нови проблеми в зоната Латинска Америка, извън съществуващите конфликти. Освен това щатският долар не е особено силен в момента и би трябвало да имаме предвид още един важен фактор, че покупките на централните банки надали ще спрат през 2024 г. Националната банка на Китай вече е направила някои заявления в посока увеличаване на националния златен резерв, който съставлява само 4% от националния резерв на Китай. Очаквам нови върхове в цената на златото на ниво около 2200-2300 долара за тройунция.

Здравко Пиринлиев, инвестиционен анализатор в "БенчМарк Финанс"

Според мен в момента има относително добър фундаментален потенциал златото да продължи да поскъпва и да мине рекорда, който видяхме миналата година, като моите основните аргументи за това движение са, че все повече се засилват очакванията към централните банки от страна на Фед и на ЕЦБ за понижение на лихвените проценти и това е нещо, което пазарът вижда и доста сериозно калкулира. Самите банки го казват – и най-вече Фед. Най-силният фактор, който в дългосрочен план влияе при движение на цената на златото, в крайна сметка е обратната му връзка с долара и ако наистина се случат по-ниски лихвени проценти, това означава потенциално по-евтин долар, което да помогне цената на златото във възходяща посока. Един таргет, който аз имам е около 2200, а защо не 2300 долара за тройунция.

Кристиян Фезелов, риск анализатор в "Кампан Асет Мениджмънт"

„Това, което се очаква за 2024 г., е в диапазона на 2200-2250 долара за тройунция да закове златото в края на годината, като няколко фактора ще го движат през това време. В първата половина не се очаква съществени движения, даже може да видим 1800 долара за тройунция отново като корекция, но със започване на снижаване на основния лихвен процент в САЩ, златото ще тръгне в посока нагоре.

Ивайло Чаушев, главен пазарен анализатор в "Делтасток"

През декември 2023 г. цените на златото скочиха до най-високото си ниво за всички времена - 2135 долара за тройунция, поради слабия долар и очакванията за намаляване на лихвения процент от Фед и ЕЦБ. Въпреки потенциалния краткосрочен спад златото се очаква да достигне нови висоти от поне 2200 долара за тройунция през тази година. Тази възходяща тенденция в цените на златото се дължи от части на повишеното геополитическо напрежение и значителните покупки от страна на централните банки. Фед сигнализира за най-малко три намаления на лихвените проценти през тази година, а привлекателността на златото в такава среда се увеличава.

Крум Атанасов, основател на iGold

Има много добри предпоставки в момента за стабилна цена на златото и за лек ръст. Това, което виждаме, и това, което чухме на последното заседание на Фед, бе, че се очакват сваляния на лихвите и макар и добрите ръстове от последното тримесечие в американската икономика, все пак ние виждаме едно забавяне. 2000 долара за тройунция бе една граница, която златото не можеше да премине през цялата 2023 г., това бе граница на съпротива. В момента 2000 долара за тройунция е граница на подкрепа. Без форсмажорни обстоятелства, били те във финансовата система, или геополитически, надали този ръст би бил много голям, но определено виждаме задържането над 2000 долара за тройунция и съответно аз очаквам, че може да пробие 2100 долара за тройунция безпроблемно.

Достигането на върховата стойност на цената на златото от 2135 долара за тройунция в началото на декември миналата година бе очаквано от анализатори, търговци и експерти.

Вижте коментарите във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Материалът не е препоръка за вземане на инвестиционно решение!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:07 | 05.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още