IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имоти, злато или акции? Търсенето на възможности за инвестиции става "полезен навик"

Повишението на лихвите и инфлацията ли са най-големите предизвикателства пред инвеститорите, и как да се гледа на историческите цикли, коментират експерти

13:30 | 12.02.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Инвестиция в недвижими имоти, в акции или в благородни метали? Как да се управляват свободните средства и какви са рисковете в среда на икономическа несигурност и глобални предизвикателства? Търсенето на възможности за инвестиции е на дневен ред не само в периодите с нарастваща инфлация, но и се превръща в "полезен навик" у нас, отчитат експерти пред БТА. Те очертават очакванията в следващите месеци за доходността от основни активи и оценяват рисковете в краткосрочен период.

Недвижими имоти

"През следващите месеци очаквам пазарът да бъде стабилен от гледна точка на цените на имотите. В момента търсенето изпреварва предлагането в повечето сегменти", коментира Ради Радев, търговски директор на агенцията за недвижими имоти "Арко Риъл Естейт" (Arco Real Estate).

По думите му пазарът се движи основно от жилищни нужди, включително от желанието на хората да живеят в по-добри условия. Според него за последните десет години инвестициите в недвижими имоти са най-ефективният подход в битката с инфлацията, като позволяват на инвеститорите и на обикновените хора да запазят стойността на парите си.

"За разлика от златото, имотите имат добавената стойност да могат да се ползват за жилищни потребности или да носят доход при отдаването им под наем. Доходите от отдаване под наем при една добра инвестиция в недвижим имот са около 3,5-4,5%, но това е само черешката на тортата. Основната възвръщаемост е в покачването на стойността на имота, обикновено над нивата на инфлацията. Повишава се и възможността за използване на изгоден кредитен ресурс", посочва Радев. И обяснява, че лихвите по ипотечните кредити са по-ниски от нивата на инфлацията, включително и очакваната. За следващите години прогнозата му е недвижимите имоти да останат една от най-добрите алтернативи. 

"Естествено, ако човек е визионер и може да предвиди следващия "хит", както преди десет години това са били акциите на Tesla, ще получи по-добра доходност. Другата по-добра инвестиция е подобряването на личните умения и компетенции", смята Ради Радев.

Като основен риск той посочва ликвидността – ако се наложи спешно да излезем от инвестицията. „В подхода си неспециалистите често са без бизнес план за евентуален изход от нея или за доходите, които ще носи. Обикновено личните предпочитания на купувача го карат да избере имот спрямо своите нужди, а не спрямо прогноза за перспективите“, изтъкна той.

Съветът на Радев при избор на експерт, който да управлява инвестицията, е да се информираме за неговата специализация в различните типове недвижими имоти – жилищни, търговски или индустриални, защото това може да бъде от съществено значение. „Търсете доказателства за успешни сделки и опит с различни видове имоти. Прочетете рецензии, потърсете препоръки и разговаряйте с други инвеститори, ако е възможно. Прочетете внимателно всички условия, преди да сключите договор“, добавя Радев.

Лилия Христова, мениджър продажби в компанията за кредитно консултиране "Кредит мениджър" (Credit Manager), е на мнение, че през 2023 г. е продължил интересът от предходната година към покупка на имоти с инвестиционна цел. "Търсенията са предимно за малки апартаменти с цел отдаване под наем или на земя. Инвестицията в недвижим имот се счита за една от най-нискорисковите инвестиции и форма за запазване стойността на парите, не толкова за генериране на доход. Считаме, че може би през 2024 г. тенденцията ще се запази, ако не бъдат променени съществено условията на банките за отпускане на ипотечни кредити", смята тя.

Лилия Христова посочи, че клиентите виждат в покупката на недвижим имот начин за запазване стойността на парите си, което по думите ѝ е факт. Според нея рискът е свързан най-вече с лихвените равнища, ако покупката е направена с кредит.

"Логично е, че при покачване на лихвите по ипотечните кредити се повишава и цената на направената инвестиция. От друга страна, при спад на цените на имотите също има риск в случаите, когато имотът е закупен с цел препродажба. Тогава може да не се достигне до положителен марж при продажбата или до искания такъв, което може да наложи изчакване за реализиране на инвестицията до настъпване на по-добри ценови равнища на пазара", обясни Христова.

Злато

„На фона на рекордното търсене на злато през 2022 г., през миналата година търсенето в България бе изключително устойчиво, а при нас в "Тавекс" (Tavex) се регистрира минимален спад в рамките на 5%“, съобщи Тони Панайотов, ръководител на отдел "Дилъри и логистика" в компанията, специализирана в търговията с ценни метали Tavex Gold & Exchange.

Той е на мнение, че златото реагира положително при геополитически кризи, каквито имахме и през двете предходни години, а цената му се определя и от доверието на инвеститорите в политиките на централните банки.

Панайотов посочи, че събитията, които ще влияят върху ценовата траектория на златото, са по две основни оси – промяна в лихвени проценти на централните банки, където пазарът очаква намаление по-скоро, отколкото централните банкери са заявили, че би могло да се случи, и потенциално нагнетяване на напрежението в геополитически контекст в Близкия изток и между Китай и Тайван.

Той допълни, че търсенето на инвестиционно злато в компанията през януари се запазва стабилно. „Ценовата траектория е с лека корекция надолу спрямо декември миналата година, в началото на който цената регистрира най-високата си стойност както в долари, така и в евро“, отбеляза експертът.

Той разкри, че през последните няколко години цената на инвестиционното злато регистрира връх практически във всяка една валута. "Макар да не съществува универсална инвестиция, която да се представя добре във всякакви икономически условия, динамиките при инвестиционното злато отчетливо показват ролята му като защита от обезценяването на валутите и икономическата несигурност, породени от политиките на централните банки, както и от геополитическите рискове. В тази конюнктура ценовият ръст на метала не потисна търсенето му. Инвестиционното злато се откроява като необходим балансьор във финансовото портфолио и поради ниската му корелация с активи като акциите и облигациите", заяви специалистът.

Тони Панайотов обясни още, че инвестиционното злато под формата на кюлчета и монети е реален актив, и за разлика от финансовите активи под формата на акции или облигации, не носи кредитен риск, като например отсрещната страна да фалира или да не си изпълни ангажимента по договор.

„В единия случай притежавате реално физическо измерение на ценния метал, докато в другия - обещание за бъдеща доходност. При инвестиционното злато основен риск остава пазарният, тоест промяната на цената му, измерена в конкретна валута. Риск също така носи и сигурността при съхранението на реалния инвестиционен продукт“, поясни той.

Като често срещан пропуск от практиката си експертът посочи неправилния подбор на продукти от гледна точка на ликвидност или насочването към подаръчни и нумизматични продукти, където премиите са по-високи и динамиката на пазара е съвсем различна.

Панайотов подчерта, че клиентите могат да се предпазят от такива пропуски само ако се консултират с компетентен дилър, но не се налага някой друг да управлява вложенията ни във физическо инвестиционно злато.

Акции

„Изминалата 2023 г. беше интересна за капиталовите пазари. Станахме свидетели на най-агресивния цикъл на покачване на лихвените проценти от страна на централните банки в рамките на една календарна година, редица развити икономики отбелязаха рецесия, а геополитическото напрежение отново беше основна тема“, припомни Емил Янчев, CFA, портфейлен мениджър на ДФ "Адванс Възможности в Нова Европа", част от екипа на "Карол Капитал Мениджмънт".

Той отбеляза, че след силния песимизъм от страна на инвеститорите в края на миналата година настъпи рязка промяна в настроенията към крайно позитивни. „Само за девет седмици в края на 2023 г. широкият индекс S&P 500 постигна ръст от 13,5%, или повече от половината от годишната му доходност. Инфлацията – проблемът, с който централните банки се заеха да се справят, макар и късно отчетена, беше туширана“, изтъкна Янчев.

В анализ на "Карол Капитал Мениджмънт" посочват, че през тази година акциите в развиващите се пазари ще предложат по-добри възможности за инвеститорите от тези на американския пазар.

„Вече над 14 години развиващите се пазари се представят по-слабо от американския пазар и изглеждат подценени на база на оценъчните съотношения. Виждаме най-голям потенциал за ръстове на пазарите в Централна и Източна Европа, където имаме и най-голяма експертиза, инвестирайки през годините чрез три от фондовете, които управляваме“, даде пример с управлението на „Карол“ експертът.

Според него акциите трябва да присъстват в портфейла на инвеститорите. „Исторически погледнато, акциите са активът, който доказано във времето носи най-висока възвращаемост – независимо от промяната в икономическия цикъл, корекциите или бичите пазари“, заяви той, но обърна внимание, че е важен правилният подбор на сектори и компании, които имат дългосрочен потенциал и стойност.

Експертът напомни, че инвестицията в акции носи своя риск.

„Пазарите се движат от правила, които са противоположни на човешкото мислене и действат изпреварващо. Те се влияят както от реалното състояние на икономиката, така и от множество странични събития и са трудно предвидими. Пазарите на акции са волатилни, като корекциите се случват всяка година, а мечи пазар (спад с над 20%) има веднъж на всеки 4-5 години, напомни Емил Янчев. – Има обаче различни способи за управление на риска. Да инвестираме балансирано, тоест не само в акции на една компания или в един сектор на икономиката. Да инвестираме регулярно и с по-малки суми. Важно правило е инвеститорите в акции да имат дългосрочен хоризонт. Често употребяваме максимата, че инвестирането не е спринт, а маратон.“

Експертът посочи от практиката си, че пропуските, които инвеститорите повтарят най-често, се коренят в реакцията на страх, паника или в опита да се уцели "дъното на пазара".

"Инвеститорите често допускат грешката да купуват акции, когато те са във възходящ тренд и са близо до най-високата си цена и да продават при движение надолу. По този начин те плащат висока цена за инвестицията си или пропускат възможността да се възползват от последващо движение нагоре на пазарите. Не трябва да се подхожда емоционално към инвестициите, трябва да вярваме на статистиката и историята, да бъдем дългосрочни в целите си", съветва той.

По думите му, показателен пример е следната статистика: Исторически средният спад при "мечи" пазар с рецесия е 34% и продължава около 16 месеца, но средният последващ възход на пазара е 169% и продължава 63 месеца.

Експертът изтъкна, че новият икономически цикъл, в който се намираме, фаворизира активното управление на активи с постоянно търсене на нови възможности, релокиране на активи и хеджиране на риска.

"Следването на индекси, характерно за пасивното управление на финансови активи, по-трудно може да се съчетае с голямата волатилност на пазарите, следователно доходността може драстично да намалее. Независимо дали инвеститорът е избрал доверително управление или инвестиции във взаимни фондове, за него е важно да проучи управляващото дружество: каква е експертизата му в даден регион или клас активи, дали управляваните от дружеството продукти се справят устойчиво във времето назад, дали побеждават бенчмарка си в доходността. Инвеститорът трябва да се запознае в самото начало с разходите за инвестицията си – таксата за управление и таксите на входа, и на изхода", коментира Емил Янчев.

Информацията в този материал не представлява инвестиционен съвет, не е препоръка или инвестиционна консултация от страна на "Карол Капитал Мениджмънт" ЕАД относно каквито и да са инвестиционни стратегии или финансови инструменти.

Всички посочени инвестиции могат да включват значителен риск и да не са подходящи за всички инвеститори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:52 | 12.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 12 rate down comment 7
nkavrakov1982
преди 2 седмици
Двата инвестиционни актива са 1.Имоти/Земя/,2 Акции ,златото не е инвестиционен актив и това трябва да се учи в ранна детска възраст .Златото НЕ е инвестиция .Златото е хедж/защита /но то не води до увеличване ,умножаване на парите в течение на времето ,това са нещата .В момента и имотите и акциите са на върхови нива като цени ,ако някой ще инвестира то се инветсира при СПАД на активите .Никой нормален инвеститор не купува скъпи активи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още