IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли да се осигури свеж капитал за малък бизнес само срещу ипотека?

Не изследваме толкова структурата на бизнеса и как той се развива, а самото обезпечение и така гарантираме парите на инвеститорите, посочи Ирена Вачева от "ИпоТех Софком"

14:47 | 15.06.23 г.

"ИпоТех Софком" отпуска бързи заеми на хора, които нямат достъп до банково финансиране, но имат нужда от свеж капитал за бизнеса си. Повечето ни клиенти са физически лица, на които даваме кредит само срещу обезпечение с имоти. За дейността на компанията разказа д-р Ирена Вачева, изпълнителен директор на "ИпоТех Софком", дъщерно дружество на "София Комерс – Заложни къщи".

„Не изследваме толкова структурата на бизнеса и как той се развива, а самото обезпечение и така гарантираме парите на нашите инвеститори, обясни тя в предаването „Бизнес старт” на Bloomberg TV Bulgaria. –  Обикновено това са клиенти, които имат малък бизнес и в момента са в ликвидна криза, като се нуждаят от бързо финансиране. Ние три пъти по-бързо можем да одобрим и да стигнем до даване на кредит и до усвояване на самия кредит.“

Д-р Вачева съобщи, че около 30 хиляди лева е средният кредит, който клиентите ползват за бизнеса си, а досега компанията е отпуснала заеми за 3,5 милиона лева на около 55 клиенти. „Тези клиенти са основно от ресторантьорския бизнес, има и от сферата на производството. Обикновено продуктът е за 10 години, но клиентите ни връщат кредита по-скоро – след година-две, когато си възстановят паричните потоци”, посочи тя.

Д-р Вачева е убедена в ролята на изкуствения интелект за развитието на компанията, на който в бъдеще ще може да се разчита да намали „време и разходи в процесите”, но в "ИпоТех Софком" все още за анализите си разчитат на адвокати, които да защитят интересите на компанията в областта на „вещото право“. Тя подчерта, че отнема време да се обясни на клиентите какъв е продуктът, който предлагат, защото много от тях мислят, че компанията раздава бързи кредити и може да си купят жилище с тях.

Що се отнася до липсата на достатъчно публична информация за реалната цена на недвижимите имоти у нас, Ирена Вачева посочи, че в "ИпоТех Софком" разчитат на местни брокери, от които научават на какви цени се изповядват сделките.

Д-р Вачева съобщи, че до другата сряда "ИпоТех Софком" ще търси 3 милиона лева капитал на BEAM пазара, които планира да инвестира плавно в апартаменти и къщи, за да финансира с кредити клиенти с малък бизнес.

Как екипите на "ИпоТех Софком" оценяват риска при отпускането на заеми? Как се откриват клиентите и защо компанията развива бизнеса си само в големите градове? Защо "ИпоТех Софком" ще търси на пазара над 3 млн. лева? Каква е ролята на социалните медии, с които компанията да достигне до инвеститорите?

Разговорът не е препоръка за вземане на инвестиционно решение!

Целия коментар може да видите във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:43 | 15.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още