IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да не пропуснем инвестиционните възможности през 2024 г.

Оставането на позиции може да донесе дивиденти от различните очаквани събития през годината

11:33 | 06.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Пазарите на акции като цяло направиха силен старт на 2024 г., тъй като инвеститорите се втурнаха да калкулират очертаващия се завой в монетарната политика на централните банки под формата на очаквани намаления на лихвените проценти. Това остави оценките да изглеждат амбициозни във всякакви класове активи.

Но вече е ясно, че 2024 г. ще донесе много различни събития, които ще доведат до пренареждане на колодата от инвестиционни възможности, пише за Financial Times Джоана Кърклънд, главен инвестиционен директор на Schroders.

Някои от тези събития вече са ясно отбелязани в календарите на инвеститорите, като например многото избори, които се провеждат по света тази година - най-вече президентските в САЩ на 5 ноември. Други събития са по-малко предвидими, като атаките срещу кораби в Червено море и последвалата реакция от Запада. Не знаем как ще се развият настоящите епицентрове на конфликти; дали ще се затвърдят например, или ще привлекат повече участници.

Като цяло това създава сложна и понякога тревожна среда, в която инвеститорите да навигират. Важно е обаче да запомним, че не всички събития през 2024 г. ще бъдат значими от гледна точка на финансовия пазар. Президентските избори в САЩ очевидно са такива, при които залозите са високи, но това не важи за всички останали избори през годината.

Практическият подход за инвеститорите е да се съсредоточат върху разбирането как различните политики и събития - финансови и геополитически - пораждат различни рискове и възможности.

Да вземем инструментите с фиксирана доходност. Глобалната икономика все още се забавя, което би трябвало да е благоприятна среда за облигациите, но трябва да държим под око дългия край на кривата на доходността с наближаването на изборите в САЩ. Благодарение на статута на долара като резервна валута Америка има лукса да поддържа голям дефицит. Но признаците за фискална разточителност от страна на кандидатите за президент може да дойдат в повече за търпението на пазарите и да доведат до по-висока волатилност за дългосрочните облигации.

ЕС, за сравнение, води по-консервативна фискална политика. Това е в подкрепа на облигациите на съюза.

На развиващите се пазари пък много държави провеждат ортодоксални парични политики, които сега поддържат дълговите им пазари в добро състояние. В Schroders сс доста позитивни относно дълга на тези пазари в местна валута, посочва авторката.

Акциите не отразиха толкова бързо, колкото облигациите очакванията за намаляване на лихвените проценти. Въпреки че оценките им се повишиха, те не са на екстремни нива. Голяма част от движението при тях през миналата година беше съсредоточено в т.нар. Великолепна седморка от американски акции с голяма капитализация, зад чиито цени обаче стоят стабилни печалби. Възможно е акциите да се покачат още повече.

Това ще бъде особено важно за инвеститорите, които в момента са в кешови позиции. Неотдавнашен анализ на компанията, разглеждащ данни от 22 цикъла на намаляване на лихвите, датиращи от 1929 г., установява, че средната възвръщаемост от американските акции е била 11% за годината след първото намаление на лихвите в САЩ.

Ако получим меко икономическо приземяване (спадане на инфлацията без рецесия), това би трябвало да е в подкрепа на акциите. Въпросът се състои в евентуалните различия: ще се разпространят ли тези печалби към пренебрегвани области на пазара, включително подценени региони като Обединеното кралство?

Китай продължава да се сблъсква с проблем при растежа, докато се справя с последиците от имотната си криза и въпреки че резултатът от изборите в САЩ може да доведе до значителни промени на пазарите, такава вероятно ще настъпи в резултат от нова американска позиция спрямо Китай. Настоящият протекционистки уклон на администрацията и надпреварата за технологично надмощие вероятно ще останат непокътнати, независимо кой спечели.

Настоящата по-слаба икономическа картина в Китай и забавянето на световната икономика като цяло не създават бичи фон за суровините. Но стратегическото разпределение в този клас активи все още може да има смисъл като диверсификатор, особено в контекста на засилващите се геополитически напрежения. Една област от суровините, където перспективите изглеждат положителни, е златото. То обикновено се представя добре в периоди, когато централните банки намаляват лихвите.

Що се отнася до долара, обрат в консенсуса около ранните понижения на лихвените проценти може да доведе до краткосрочната му сила спрямо други валути.

В крайна сметка основното нещо е инвеститорите да останат на инвестиционни позиции, за да се възползват от тези различни възможности, когато се появят. Това е стара истина, но си струва да се повтори: има изкушение в периоди на несигурност, пазарни колебания и тревожни заглавия да се търси „безопасност“ вън от пазара. И за разлика от голяма част от миналото десетилетие сега е възможно да се получи атрактивна номинална възвръщаемост от кеша. Но дори намаленията на лихвените проценти в САЩ да не са толкова неизбежни, колкото се надяват някои, има вероятност доходността на кеша да се понижи. В същото време движенията на пазара могат да се разиграят много бързо. Позиция встрани може да означава пропускане на възможности, завършва Кърклънд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 06.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още