IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петко Вълков: 2023 г. се оказа една от най-добрите за пазарите по цял свят

AI ще продължи да бъде във фокуса на инвеститорите и през 2024 г., каза анализаторът

13:56 | 22.12.23 г.

Тази година се оказа една от най-добрите години някога за пазарите по цял свят. Повечето минаха върховете си от октомври 2022 г., времето преди увеличенията на лихвените проценти от страна на централните банки. Пазарите посрещат новата година с изключително добро и оптимистично настроение на фона на нестабилността в геополитически план. Това коментира Петко Вълков, началник управление Трежъри в ББР, в предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria.

Миналата 2022 г., през която започнаха увеличенията на лихвите, бе изключително тежка за всякакви видове пазари, като през лятото на тази видяхме едни от най-високите нива на лихвените проценти за последните две десетилетия. Гостът обясни, че рядко пазарите претърпяват две последователни години на спадове и въпреки прогнозите на пазарите и икономистите в края на 2022 г., когато очакваха трудна и изпълнена с несигурност 2023 г., то това не се сбъдна.

Вълков отбеляза, че технологичният сектор е направил впечатляващо представяне през изминаващата година, воден от темата за изкуствения интелект (AI). Това го прави един от най-интересните сектори за 2024 г., но не трябва да се подхожда с краен оптимизъм, тъй като очакванията от AI са високи, но може да не дадат резултат в очакваните срокове, коментира гостът в предаването. Друг интересен сектор е фармацевтичният, като тази година наблюдавахме как най-големите печеливши от Covid пандемията търпяха загуби в цената на акциите си, допълни той.

Очакванията за 2024 г. на анализатори и експерти са, че намаляването на лихвените проценти от страна на Фед ще се случи през март. Гостът смята, че тези очаквания са вече калкулирани от пазарите и оценките, но ако не се сбъднат големите им прогнози, то пазарите ще реагират негативно.

Инвеститорите на Българската фондова борса отчетоха добра година, като основният индекс SOFIX се повиши с близо 25% през годината. Гостът обясни, че не се търгуват много нови компании, което е добре за инвеститорите, защото инвестират в по-малко силно ликвидни компании и е по-трудно да направят грешен избор. Основната тема за българските пазари са темпът на инфлацията и дали той би ни попречил по пътя към еврозоната. 

Материалът не е препоръка за вземане на инвестиционно решение.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 22.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още