IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Клаудия Ваканти: Фокусирайте се върху дългосрочния план, когато инвестирате

Инвестирайте дисциплинирано стъпка по стъпка, с малки суми, съветва директорът "Инвестиционни продукти" в UniCredit

07:50 | 29.12.23 г.
Снимка: UniCredit
Снимка: UniCredit

Последните години със сигурност са предизвикателни за хората, които търсят къде и как да инвестират средствата си - Covid-19, затягането на паричната политика от централните банки, дигиталната трансформация. Кои са най-големите трудности напоследък, как да ги преодолеем и върху какво да се фокусираме, когато избираме да инвестираме - по тези и други теми разговаряме с Клаудия Ваканти, директор "Инвестиционни продукти" в UniCredit.

Г-жо Ваканти, как се промениха инвестиционните хоризонти в отговор на глобалните събития напоследък? Станаха ли инвеститорите по-внимателни в текущата среда на високи геополитически рискове?

Да, със сигурност. Разглеждайки настроенията на инвеститорите, бих казала, че от една страна, Covid, а от друга – геополитическият риск, променят подхода на инвеститорите. Това, което според мен повлия най-силно на настроенията, е тази ужасна 2022 г., през която основните лихвени проценти се вдигнаха в рамките на много кратък период от време, а едновременно с това фондовите пазари трябваше да преоценят сценария.

От инвестиционна гледна точка това означава, че всички класове активи се обвързаха в една и съща посока и това е факторът, който най-много засили страховете у клиентите.

Много е важно хората да останат фокусирани върху дългосрочния план, тъй като грешката, която могат да направят, е да реагират нерационално към нестабилността на финансовия пазар, която макар и да беше изключителна, е присъща.

Затова е важно да образоваме инвеститорите да останат фокусирани в дългосрочен план и да подхождат дисциплинирано към инвестициите. Това означава, че всеки път, когато има някаква нестабилност, трябва да гледате на това като на възможност за закупуване. Затова не се паникьосвайте, а се фокусирайте върху дългосрочния план и инвестирайте дисциплинирано стъпка по стъпка, с малки суми.

Клаудия Ваканти
Снимка: UniCredit

Клаудия Ваканти се присъединява към UniCredit през ноември 2021 г. като директор "Инвестиционни продукти".

Тя има над 30 години опит в индустрията за управление на активи, натрупан в Banca Generali, където е била ръководител на отдел „Продукти“, а преди това е била главен инвестиционен директор на отдел „Управление на активи“, започвайки кариерата си като фонд мениджър.

Има диплома по корпоративни финанси от университета Бокони.

Засегнахте темата за COVID. Като се имат предвид трайните последици от пандемията, появиха ли се нови инвестиционни възможности в резултат на това?

Да, с COVID всички осъзнахме, че някои теми и приоритети, които вече бяха на дневен ред, трябва да се засилят. Имам предвид осъзнаването колко необходима е трансформация на цялостната икономика по един по-устойчив път. Това беше възприето от всички правителства и европейски органи, предполага големи инвестиции и създава възможности, защото количеството ресурси, които се влагат в това е огромна.

Така че това ще поддържа реалната икономика в дългосрочен план и означава, че можем да инвестираме, знаейки, че всички трансформации, които правим, тласкат нагоре нивото на потенциален растеж в Европа.

Разбира се, може би се смята, че има някои индустрии, които са по-облагодетелствани, като енергията например и всичко свързано с нея. Бих казала обаче, че тук като цяло се включват и климатът, благосъстоянието, здравеопазването, но и цифровата трансформация, защото с COVID имахме този тласък в ускоряването на цифровата трансформация на икономиката. Всички ние станахме по-дигитални по много начини в работата, в подхода си. Така че бих казала, че като цяло всичко, което е трансформиращо, ще бъде подкрепено.

Говорейки за дигиталната трансформация, едно от големите неща, които се случиха през последната година, бе бумът при изкуствения интелект. С нарастващата интеграция на технологиите, как се развива инвестиционният пейзаж и каква роля играят подобренията като AI при оформянето на инвестиционните стратегии?

Като цяло вярвам, че технологиите са страхотен двигател на растеж. Това, което виждаме, е, че технологиите влияят на икономиката като вълна и тези вълни стават все по-бързи и по-бързи.

Сега преживяваме тази вълна на изкуствения интелект като ускорение на растежа и това е движеща сила на общия пазар тази година.

Докато общият пазар отразяваше в цените по-високи лихвени проценти, имаше някои компании, които се движиха по-бързо и като цяло оказваха подкрепа на пазарите.

Трябва да подчертаем, че днес пазарът се фокусира само върху технологичния сектор, върху самия доставчик на технологии, но изкуственият интелект ще подобри ефективността във всички сектори. Така че ще има подобряване на ефективността във всички сектори, и то не само от маркетинговата гледна точка, подобрявайки изживяването и давайки на компаниите представа за поведението на клиентите, но и вътре в индустриален процес.

Може да има известно подобрение във всички сектори с интернет на нещата, например, и с всички данни, които се връщат от тези устройства, изкуственият интелект да предоставя повече прозрения за тях.

Световните централни банки повишават лихвите си вече повече от година. Какво въздействие има този цикъл на затягане върху инвеститорите и техните стратегии? Една от типичните стратегии е 60-40, но продължава ли това да е така?

Един от приветстваните резултати от възходяща инфлация по света са по-високите лихвени проценти, които като цяло подобряват цялостната среда за инвестиции. Това трябва да е много, много ясно, защото безрисковият лихвен процент се върна и именно това е по-нормално.

Излизаме от една епоха, която беше, да кажем, следствие от голямата криза, която имахме преди много години, така че това създава среда, която е идеална за спестявания.

Може да имаме добри предложения за хора, които търсят повече защита и искат да инвестират само върху инструменти с фиксирана доходност например. Можем да имаме и хубав профил на съотношението риск-възвръщаемост, който печели от положителните лихвени проценти и малка експозиция към акции. Той е много ефективен, защото собственият капитал може да бъде добър двигател за добавяне към купоните, които облигациите с фиксирана доходност могат да дадат.

В сравнение с фондовете с множество активи или балансираните фондове, които бяха част от предишната епоха, цялостният инвестиционен процес е по-малко разтегнат. Той не е необходимо да се разтяга, тъй като доходният компонент от инструментите с фиксирана доходност се завръща. Надяваме се и вярваме, че по отношение на корелацията между класовете активи тя ще стане по-нормална. Това означава, че можем да имаме онази ефективност при разпределението на баланса.

И така, връщайки се към въпроса Ви, вярвам, че стратегията 60-40 ще се завърне, за да възстанови ефективността си при осигуряването на добра възвръщаемост за широк кръг инвеститори.

Пред какви основни рискове са изправени инвеститорите в настоящата пазарна среда и как могат ефективно да управляват и смекчат тези рискове в своите портфейли?

Инвестирането винаги предполага определен риск. Не можем да имаме добра възвръщаемост, ако не сме в състояние да поемем част от риска.

И така, какъв е по-ефективният начин за подход към инвестициите? Както казах, известна нестабилност на пазара е присъща, защото има известна цикличност. Освен това от време на време има някои вманиачавания, които възникват на пазара и има нещо, което скача до небето, което обикновено е много специфично на пазара. Така че това може да подплаши инвеститорите.

Ако смятаме обаче, че финансовият пазар в дългосрочен план отразява икономическия растеж, можем да имаме рецепта за това. Тя означава диверсификация, което е основно правило, и дисциплина в подхода към инвестициите.

Затова бих казала – инвестирайте с план за натрупване, с дисциплина, малки суми, но всеки месец. Това е рецептата да не позволите поведение, което от психологическа гледна точка създава изкривяване в процеса. И по определен начин, оставете разпределението да остане в съответствие с вашия времеви хоризонт и профил на възвръщаемост на риска.

Не действайте с краткосрочен план, предизвикан от страх, паника или безпокойство. Но това е когато има по-зрял и дългогодишен подход към инвестициите, тъй като при този вид подход цената, на която купувате, е средна стойност от много различни цени.

Освен това трябва да имате план за инвестициите. Така следвате плана си и винаги получавате средно ниво на цена на купуване.

По отношение на диверсификацията, трябва да отбележим, че не всички взаимни фондове имат еднакво ниво на диверсификация. Моят съвет е, особено ако човек подхожда към инвестицията за първи път, да започне с глобален продукт, който е най-разнообразен. Поставете в центъра на портфолиото балансиран фонд, и то не само един-единствен балансов фонд, а портфейл от балансови фондове. Чак тогава отворете планове за натрупване по глобални фондове за акции. Това може да бъде много прост начин да се подходи към инвестициите, без да се насочим, особено в началото, към фондове, които са твърде специализирани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:47 | 29.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още