IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще спрат ли новите лихви и затегната фискална политика появата на „черни лебеди“?

Петролът ще отстъпва като суровина за енергетиката в следващите десет години, но ще запази позиции в производството, коментира Антон Панайотов, основател на Alaric Securities

09:45 | 16.01.24 г.

Европа има сериозен рецесионен проблем в момента, който ще бъде облекчен от очакваните по-ниски лихви, но ще отнеме време на пазара да приеме, че парите вече не струват нула. Може да има ескалация на различните конфликти в Европа и Близкия изток, но по-големият проблем за инвеститорите е как ще се приемат новите лихвени проценти. Тази прогнози направи Антон Панайотов, основател на инвестиционния посредник Alaric Securities, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Той посочи, че за пръв път видяхме синхрон между акции и облигации в края на годината, когато към края на декември „всички неефективности, които тлееха в последните три-четири месеца, бяха изравнени“.

Панайотов прогнозира, че 2024 г. ще е година на "лекуване" с нормализиране на всякакви процеси. И напомни, че последните четири години минахме през Covid, начало на война, невиждана инфлация, до момент, в който парите поскъпнаха многократно.

„Гръбнакът на инфлацията беше пречупен и 2024 г. ще бъде изравняване на налягането, което означава, че ще има по-малко възможности – инвеститорите ще гледат повече към стойност, отколкото към растеж. Ще видим успокояване на пазарите, по-ниска волатилност, независимо от всякакви идващи политически проблеми тук и там“, смята инвестиционният консултант.

Той е категоричен, че централните банки продължават за изтеглят ликвидност, така че е трудно да се създаде ситуация за появата на "черен лебед"* с неконтролируемо използване на пари.

Панайотов е убеден, че в момента, в който има затягане на фискалната политика, е по-трудно да се получат "черни лебеди", а „по-скоро ще се появят тук и там някакви "сиви лебеди".

Той напомни, че пазарите реагираха малко агресивно на атаките на хутите в Червено море, но все пак показват, че не очакват някакви бъдещи големи сътресения. „През региона преминава около 15% от търговията между Европа и Азия и някои петролни компании вече обявиха миналата седмица, че танкерите им ще пътуват покрай нос "Добра надежда", а в понеделник Катар обяви, че спира трансфера на втечнен природен газ (LNG) през региона. Една основна причина за това е поскъпването на застраховката за кораби и товари заради засиленото напрежение в региона“, обясни Панайотов и отбеляза, че допълнителното време за заобикаляне на Африка ще оскъпи стоките и суровините за Европа.

Инвестиционният консултант е на мнение, че петролът ще отстъпва като суровина за енергетиката в следващите десет години, но ще запази позиции в производството. Според него разработените и строящите се в момента мощности за LNG ще доведат до значително по-ниски цени от настоящите.

Защо поевтиняха акциите на някои компании? Как ще се движи цената на петрола? Къде са новите геополитически рискове? Защо няма кой да "бие" Доналд Тръмп на предстоящите избори в САЩ? Ще има ли нов председател Федералният резерв? По какъв начин изкуственият интелект ще повлияе на световното развитие? Може ли да се разчита на роботиката да повлияе на производителността на труда? Какви може да са ефектите от изборите в Европа и САЩ тази година - гледайте видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

*Черният лебед е рядко или случайно събитие, което е неочаквано и се отличава с три характеристики – то е непредсказуемо, има огромно въздействие и може да бъде обяснено със задна дата.

Разговорът не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 16.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още