IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Даниел Дончев: Пазарът е пренаситен с добри новини и всяка лоша предизвиква разпродажби

Геополитиката продължава да влияе на пазарите - повече върху цените на суровините, отколкото на акциите, изтъква ръководителят на "Експат Асет Мениджмънт"

10:30 | 04.02.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Гуверньорът на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл не даде ясни насоки кога ще бъде първото намаление на лихвения процент в САЩ и това натисна цените на акциите надолу след изявлението му в сряда. В текущите нива на индексите са калкулирани много позитивни новини - меко кацане, няколко намаления на лихвите - и всякакви негативни новини водят до разпродажби. Остава консенсусът, че лихвите ще бъдат намалени през някоя от следващите срещи на Фед. Това коментира Даниел Дончев, изпълнителен директор на "Експат Асет Мениджмънт", в предаването "Клуб Investor" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Точно преди срещата на Фед шансовете за намаление през март бяха около 65%, веднага след изказването на Пауъл шансовете намаляха на 35%. Пазарът реагира и възприе тази информация като "по-скоро няма да се случи" и това се отрази на пазара на акции, който беше доста позитивен през последните месеци. Малки разочарования веднага доведоха до разпродажби като S&P 500 се понижи с 1.5%, други с повече", изтъква Дончев.

Световните компании в момента се опитват да станат по-ефективни като съкращават разходи и персонал, а някои може и да имплементират изкуствен интелект в процесите си. Това се приема позитивно от инвеститорите и всяка новина за съкращаване на работна ръка повишава цените на акциите, каза Дончев.

"Тази вълна не е свързана с притеснения за бизнеса на компаниите, а по-скоро с оптимизация“, подчерта той.

По думите му геополитиката продължава да влияе на пазарите - повече върху цените на суровините, отколкото на акциите - като петролът поскъпна със 7-8% през януари заради конфликтите в Близкия изток.

Златото запазва високите си нива от края на 2023 г., но търговията е по-спокойна. Основна причина за високата цена, освен геополитическото напрежение, "е търсенето от централните банки, които през последната година изкупиха доста голямо количество злато, за да попълнят част от валутните си резервите - най-вече Китай, Русия, Бразилия, Турция, Саудитска Арабия", коментира експертът.

Пазарната капитализация на Tesla пострада сериозно през седмицата, след като Илон Мъск призна, че очаква сериозна конкуренция от китайските производители на електромобили, които настъпват стабилно на световните пазари при това с доста ниски цени, каза Дончев.

"Реално те печелят много голям пазарен дял в Китай, където Tesla също се опитва, нo много трудно се конкурира с местните производители... Tesla неколкократно намали цените, но въпреки това са може би двойно по-високи от тези на китайските автомобили", изтъква гостът.

Според него подкрепата и субсидиите за електромобилната индустрия е приоритет за Пекин и това вече дава резултат със завземането на пазарен дял в Китай, което потиска останалите производители от САЩ и Европа.

Балансиран портфейл между акции и облигации, плюс малък процент в злато, е подходяща пазарна стратегия в момента, като облигации на САЩ и някои държави от Източна Европа предлагат добра възвращаемост в момента, изтъква още Дончев.

Целия разговор може да откриете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 04.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още