IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Й. Йорданов: Цените на жилищата ще се задържат стабилно на сегашните нива

По какъв начин купувачът диктува на пазара на недвижими имоти, коментира съсобственикът и управляващ директор на „Нов Дом 1"

16:46 | 20.11.23 г. 7

Към настоящия момент няма причина да смятаме, че цените на жилищата няма да се задържат стабилно на сегашните нива. Докато в останалия свят се изпитват трудности, свързани с политиката на централните банки и повишаването на лихвите, то подобни предизвикателства не са фактор за българския имотен пазар. Това мнение изрази в предаването „Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Йордан Йорданов, съсобственик и управляващ директор на варненската агенция за недвижими имоти „Нов Дом 1".

По думите му България стои изключително добре на европейската сцена и той е оптимист по отношение на пазара на имоти у нас.

„Не очакваме повишаване на лихвите, но ако има такова до края на 2024 година, то това увеличаване би било изключително плавно и в рамките на 1%, което означава лихви от порядъка на 3,5%“, прогнозира той.

Йорданов припомни, че очакванията миналата година за покачване на лихвите бяха от порядъка на 3-5%, но те не само не се вдигнаха, а дори и паднаха, тъй като нивата на лихвените проценти, които се предлагат, са от порядъка на 2,2%, 2,5%, 2,8%. „Това са стандартните лихвени нива. България никога не е имала такива лихвени нива и миналата година, вместо да се случи апокалиптичната картина, за която всички говореха, се случи точно обратното – лихвите по ипотечни кредити паднаха и дори намаляха до 2,1%“, обясни той.

Йорданов е категоричен, че пазарът на недвижими имоти се определя от един фактор и това е „Негово величество купувачът“.

„Какво означава стабилни цени на недвижимите имоти? Това означава, че хората имат стабилни доходи, че кредитната система в една държава работи и реално погледнато няма причина цените да падат“, посочи експертът.

По думите му цените на недвижимите имоти могат да паднат, ако покупателната способност намалее, появи се криза, рецесия и хората нямат толкова много финанси, заради което се въздържат да правят разходи, като всичко това може да доведе до по-ниски цени на недвижимите имоти.

„Към настоящия момент обаче България стои изключително добре на европейската сцена и съм изключително голям оптимист по отношение на пазара на имоти в нашата страна", прогнозира Йорданов и потвърди, че тя е и „най-добрата страна в Европейския съюз за инвестиране в недвижими имоти с цел реализиране на много добри печалби“.

Според него страната ни би трябвало да привлича чуждестранни инвеститори с перфектната си данъчна система. Йордан Йорданов напомни, че в областта на инвестициите недвижимите имоти са се доказали като най-добрата инвестиция през 2022 година, а всички останали инструменти са претърпели срив.

За перспективата да се увеличават данъците върху имотите той коментира, че ако това се прави, „то трябва да бъде съобразено с обстановката".

Какви са глобалните тенденции в имотния сектор? Може ли бизнесът да стимулира решаването на демографския проблем в България и как го прави „Нов Дом 1“? Как може да се реши въпроса за липсата на публична информация за имотния пазар? Ще има ли Закон за посредническите услуги при сделките с имоти? Защо е нужна регулация на професията "брокер на недвижими имоти" в България?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:28 | 20.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

7
rate up comment 18 rate down comment 1
Gna
преди 5 месеца
Има и още 1 факт, който трябва да се вземе под внимание. В последните 10-15 години не малко фирми откриха предприятия по провинцията, с което дадоха работа на местните хора. В момента даже е по-добре да си живееш и работиш в собствения град/село.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 20 rate down comment 1
Gna
преди 5 месеца
До: мрънмрън почти съм сигурен, че твоя приятел вече се е найграл сериозно. 1во наемите стигнаха пик в България и е много вероятно да започнат да падат. Основна причина е демографията и вдигането на данъците, което ще изкара на пазара една част от празните имоти. Второ секторите, които докарват наематели са ИТ и кол центровете. ИТ специалистите вече си понакупиха жилища и няма причина да движат този пазар, при кол центровете нещата доста се влошават заради изкуствения интелект.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 23 rate down comment 1
Sharkys
преди 5 месеца
Не е сериозно уж икономическа медия да публикува подвеждаща информация. Поне да бяхте сложили "платена публикация".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 35 rate down comment 1
мрънмрън
преди 5 месеца
Имам познат, който наскоро си купи 5 имота, за да дава под наем, търси наематели, но е намерил само за 3 (2 са в София, 1 край морето). Всичките са с кредити, като наемът покрива към 80% от кредита и останалото доплаща от заплатата. Едва ли е единствен и в моментът, в който нещо като 2008 се случи, бая хора ще виснат пак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 45 rate down comment 3
Gna
преди 5 месеца
В провинцията и по-малко. Всеки един Българин има възможността да напусне България и да отиде да живее на далеч по-хубави места с цени на имотите доста по-ниски от Бг. Също така брокерчета не е зле да погледнете малко историята. Светът е видял и финансови кризи и световни войни и депресия и много други тежки години, в които имотите не са стрували нищо. Понзи схемата приключи, балъци да ви пълнат гушите няма. Тук таме някой наем и това е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 47 rate down comment 2
Gna
преди 5 месеца
Въпросният господин не вижда причина цените на имотите да паднат. Ето му няколко белкем провиди. От 96та година насам в България се раждат по около 60 000 бебета годишно, а умиращите са около 120 000. Тенденцията е броя на родените сериозно да спада като тази година ще е около 50 000. Казано с други думи само от разлика раждаемост/смъртност в следващите 4/5 години един град като Варна ще изчезне. Друга причина са т.н. заплати в България. За София средна заплата 1000 евро нето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 64 rate down comment 4
nkavrakov1982
преди 5 месеца
Собственик на агенция за недвижими имоти ,какво да каже ?А сайта "Инвестор бг" какво да публикува друго след като е притежател на сайта imoti.net и дава годишни награди на всички агенции в страната ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още