IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хелмут Ланг: България дава добри възможности за бизнес на жилищния пазар

Ще привлечем обещаващи стартъпи в новия технологичен парк, каза директорът на „Линднер Груп“ 

21:00 | 14.11.23 г. 2

В Германия жилищният пазар е в точка на замръзване, в момента той е спрял, докато България още дава добри възможности за бизнес в сектора. В момента правим по-добър бизнес в България, отколкото в родината ни. Това заяви Хелмут Ланг, изпълнителен директор на „Линднер Груп“, в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Той посочи, че сега в Германия лихвите по жилищните кредити доближават 5% в комбинация с все още висока инфлация. „От една страна, имаме драстично повишени разходи за жилищно строителство, а от друга, много по-високи лихви. В момента пазарът е просто спрял“, отбеляза Ланг. Според него в България ситуацията е различна и лихвите все още са приемливи.

„Цените се покачват, но не със същото темпо. Това ни дава възможност, като базирана в Германия компания, да правим в момента по-добър бизнес тук, в България, отколкото в родината ни“, обясни директорът на „Линднер Груп“.  

Гостът коментира, че политиката на високи лихви „убива“ голяма част от икономиката. На практика в Германия и Великобритания може да се види как високите лихви „повалят“ целия сектор, посочи събеседникът. Той очаква активността на жилищния пазар в най-големите български градове да остане висока по отношение на броя сделки.

„Смятам, че недвижимите имоти в момента са добър, стабилен бизнес – особено жилищното строителство…към момента не може да се говори за балонизиране“, посочи Ланг.

За строителството на офис сгради гостът отбеляза, че пазарът вече не е в полза на големите офис проекти заради тенденцията за работа от разстояние, както и дигитализацията, тъй като ще има нужда от по-малко офис площи.

По отношение на търговските площи Ланг подчерта, че моловете трябва да се трансформират много бързо. „Това, което трябва да направите и което ние правим засега успешно, е да трансформирате моловете в смесени обекти, предлагащи различни видове забавления и функции, и само малка част от площите да останат за класически магазини. Само този микс ще осигури добро бъдеще", коментира той. 

Във връзка с новите инвестиции на „Линднер“ в България в образователна среда и технологичен парк Ланг разказа за първата копка на друга важна част от проекта на компанията в Лозен, където основен акцент ще бъде училище за 600 ученици. Друга ключова част от проекта ще бъде технологичният парк. Това ще бъде основно офис парк, насочен само към технологични компании, в това число големи компании с R&D центрове и стартъпи. Технологичният парк ще наподобява кампусите на Google, в които се събират хора с напредничаво мислене и обменят мисли и знания от различни области.

„Като група от компании обаче ние правим и нещо друго – в Германия инвестираме в стартъпи. Става въпрос за типично дялово инвестиране, без да участваме в бизнес операциите на стартъпите…Предоставяме финансова подкрепа на много ранен етап, както и в следващите фази на развитие. Обмисляме да правим това и в България – да привлечем обещаващи стартъпи в технологичния парк и в част от тях да инвестираме, ако се споразумеем“, заяви Ланг.

В момента компанията инвестира главно в стартъпи, които имат нещо общо с основния им бизнес – строителството и производството на модерни фасадни системи и интериорни елементи.

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:45 | 14.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 11 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 5 месеца
Строител,брокер на имоти ,агенция за имоти,банка дето раздава кредити ,или фирма за кредити да споменат думата "балон".Това е табу ,все едно на пазара търговеца на краставици да ти каже ,"цените на краставиците в момента са балонизирани ,очаквам да паднат не купувайте в момента :,ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 5 месеца
В Германия жилищният пазар е в точка на замръзване, в момента той е спрял, докато България още дава добри възможности за бизнес в сектора.-Прав е човека , ключовата дума в статията е "Още дава добри възможности",а въпроса е Докога ?В цял свят имотните пазари падат заради рестриктивната парична политика ,а България не е изключение и ние не сме остров на стабилността .Статията е реклама на Линднер и техния проект .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още