IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК наложи условия за инвестициите на “Бизнес Парк София” и “Линднер”

12:50 | 17.10.05 г.
Автор - снимка
Създател
КЗК наложи условия за инвестициите на “Бизнес Парк София” и “Линднер”

Създаването на нови съоръжения на територията на район Младост и Витоша, необходими за реализацията на инвестиционния план на “Бизнес Парк София” ЕООД, София и “Линднер” АД, Германия, не би представлявало държавна помощ за крайните потребители, доколкото инфраструктурата ще остане публична собственост и от нея ще се ползва при еднакви условия не само инвеститорът, а и всички реални и потенциални потребители в района. Това е становището на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) след разглеждането на първата насърчителна мярка по Закона за насърчаване на инвестициите, целяща да подпомогне вложенията на двете компании чрез изграждане с държавни средства на необходима на инвеститора пътна и ВиК инфраструктура.

По отношение на евентуално облагодетелстване на изпълнителя на строителството обаче комисията е установила, за да не му бъде предоставена косвено държавна помощ, че той трябва да възлага дейностите по изграждането на съоръженията винаги на подизпълнители, избрани по реда на Закона за обществените поръчки. По този начин от КЗК смятат, че ще се избегне икономически необоснован преразход на държавни средства.

Изграждането на ВиК инфраструктурата косвено поражда правни последици и за “Софийска вода”АД, София, доколкото в концесионния договор не е предвидено създаването на тези нови активи, още повече с държавни средства. Поради това използването им в последствие от ВиК оператора, за което той ще събира такси от потребителите, ще доведе до необосновано облагодетелстване от негова страна.

Последното може да се избегне, ако страните по концесионния договор намерят подходящия начин, за да се възстанови еквивалентността в престациите по повод ползването на тази нова ВиК инфраструктура.

За да се избегне всяка държавна помощ, КЗК наложи на страните по договора за насърчаване на инвестицията да го изменят в тримесечен срок, като по този начин предвидят задължение за инвеститора винаги да използва подизпълнители, избрани по реда на ЗОП за осъществяване на строителните дейности.

Второто условие е спрямо страните по концесионния договор – Столична община и «Софийска вода»АД, които също следва да анексират контракта си, за да бъде отразено в него създаването на новите ВиК съоръжения. Срокът за изменение на този договор също е тримесечен, като започва да тече от момента на изграждане на ВиК инфраструктурата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още