IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Николай Георгиев, Colliers: Влизането в еврозоната ще промени възприятието на инвеститорите

Моловете се радват на рекордни нива на посещаемост спрямо 2019 г., каза Георгиев

11:44 | 17.11.23 г. 1
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Влизането на България в еврозоната няма да има моментален ефект на пазара на имоти, защото и в момента те се търгуват в евро, но ще промени възприятието на инвеститорите към страната. Това каза в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria Николай Георгиев, мениджър „Оценки и консултационни услуги“ в Colliers.

Tой припомни, че националата ни валута е фиксирана към еврото от 1997 г. и има валутен борд, но не е задължително инвеститорите да са запознати с този факт и че няма риск за обезценка на валутата, в която се инвестира. 

„От друга страна, чисто търговски, бихме изглеждали по-добре. Това би било атестат, че сме постигнали някакви нива на стабилност“, каза още Георгиев.

Той отбеляза и че при влизане в еврозоната ЕЦБ ще диктува лихвите по ипотечните кредити, защото в момента в България лихвите са по-ниски от стандартното за Европа.

Относно геополитическите предизвикателства Георгиев отбеляза, че войната в Украйна има по-голямо отражение, отколкото тази в Израел.

Не виждаме оттегляне на израелски капитали, напротив – те са от най-активните на местно ниво, каза той.

По думите му в момента ритейл парковете се развиват добре, а моловете се радват на рекордни дневни нива, обороти на търговците, заетост и посещаемост спрямо 2019 г.

Доминиращият сегмент на пазара, от гледна точка на инвестиционен обем, е индустриални, логистични и офис площи, като инвестиционният обем е около 150 млн. евро, каза Георгиев. На годишна база предходни години отчитат 250-300 млн. евро, посочи той, като болшинството от трансакции за последните години се случва в третото тримесечие и има реален шанс годината да завърши с обем от 250 млн. евро.

В Централна и Източна Европа и в Скандинавския регион се наблюдава свиване и спад на сделките, посочи Георгиев, като според него това се дължи на инвеститорите, които търсят по-ниска цена и липсата на натиск върху продавачите да продават. Инвестиционният обем в Централа и Източна Европа в момента е малко над 3 млрд. евро, като предходни години отчитат около 11 млрд. евро.

Офис площите в столицата възлизат на 2,4 млн. квадратни метра клас A и B, като 12,5% от клас A имотите са празни, а от клас B - 13,5%, а наемите се повишиха и преминахме нивата от 2019 г. Съотношението между флекс офиси и традиционните е около 3%, като интересът в последните 2 години е много бурен, обясни Георгиев.

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 17.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 13 rate down comment 2
Gna
преди 5 месеца
Поредния г-лупак, който инвестор и блумбърг бг представят на обществото. Тези т.н. експерти, на които давате думата с техните дипломи освен да си избършат з-адника за друто не стават. Поканете един собственик на бизнес сграда и го попитайте как стоят нещата с отдаването на офиси под наем, на какви цени, какво изплаща към банка като заем и какви данъци плаща годишно и такса смет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още