IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: България е трета в Европа по притежание на инвестиционно злато на глава от населението

Колко сигурно като убежище е инвестиционното злато при несигурна геополитическа среда, коментира Макс Баклаян, управител на Tavex България

19:46 | 12.03.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Цената на златото бележи нови рекорди на борсата за инвестиционно злато, а българите се оказва, че се нареждат в Топ 3 на страните в Европа по реално притежаване на благородния метал на глава от населението. Това съобщи пред БНР Макс Баклаян, управител на дъщерното в България дружество Tavex за търговия с благородни метали и обмен на валута.

"Тази седмица на българския пазар има огромно търсене на физическо инвестиционно злато, но има и голямо предлагане от клиенти, които преди време са закупили и в момента реализират печалби", посочи той.

Според експерта причините за рекорда на цените в последните няколко седмици са изборите в САЩ и войните.

"Сега, наистина има рекорд с цената от 2192 долара за тройунция злато, съобщи Баклаян и уточни, че тази цена е в номинални долари, а не в инфлационно деноминирани. – За да се отбележи нов връх в инфлационно преоценени долари цената за тройунция трябва да скочи над 2600 долара, по наши изчисления. Във валута, преоценена от инфлация, има доста път нагоре, за да има нов реален рекорд в цената на златото.“

Баклаян е категоричен, че цената на златото зависи от това, че е най-свързаният финансов актив в света и зависи от „много неща“. За пример той даде ръстът на благородния метал, който се повлия от твърдението на председателя на Федералния резерв, че се обмисля намаляване на лихвите и това се отрази върху цената на благородния метал, защото е проинфлационна монетарна политика.

По думите на експерта сред другите причини за ръста в цената на златото са и „няколко топли точки – войните“, вътрешният конфликт в САЩ заради предстоящите избори, в който двамата претенденти Байдън и Тръмп се обвиняват, че има реален риск за демокрацията, ако опонентът бъде избран, което не се е случвало в последните 50 години.

Баклаян напомни, че икономическите данни от САЩ и Европа „изобщо не са положителни и инфлацията изобщо не е овладяна“. И допълни: "От друга страна има огромно търсене, предимно от държавите членки на БРИКС за инвестиционно злато. Само за 2023 г. те са закупили над 800 тона от централните им банки, което показва изключителен интерес.  Интересна тенденция е, че българите на глава от населението като количество инвестиционно злато, което притежаваме, сме на челна позиция в Европа само след Германия и Полша".

Баклаян обясни и механизма, който може да се нарече спекулативен, както и детайли от борсата за ценния метал: „Има два пазара. Първият е на хартия, вторият е за борсови фондове, където може да се играе, поемайки по-големи рискове и да се залага повече, отколкото имате“, анализира търговията със злато експертът. И поясни, че скокът с над 10% за две седмици е „гигантски“ и показва колко сигурно като убежище е инвестиционното злато при несигурна геополитическа среда.

Макс Баклаян е категоричен, че пазарът на физическо инвестиционно злато е реален и показва истинското търсене за метала. „Българите сме на трето място в Европа по реално търсене на инвестиционно злато, а не на спекулативно“, отбеляза още той.

 Експертът потвърди, че пазарът е „изключително ликвиден“, защото златото е пари, а всичко друго, което държим в портфейла си или по банкова сметка, е валута.

„Няма друг финансов актив, който по-добре да покрива характеристиките на пари от инвестиционното злато – то не е само инвестиция, а е начин да избягате от фиатните валути и да влезете в истинските пари. Това го прави изключително ликвидно, нашите котировки се променят на всеки пет минути и няма количество злато, което да не можем да продадем или да купим на цени, каквито обявяваме на нашите табла“, коментира той.

Макс Баклаян е на мнение, че не трябва да се купува или продава злато или имот от алчност или страх, и съветът му е да се инвестира в придобиване на знание за актива, за да „прецените дали трябва да го притежавате“.

Материалът не е препоръка за взимане на инвестиционно решение!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:47 | 12.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
doba
преди 1 месец
https://investor.bg/a/541-kriptopazar-i-digitalni-aktivi/390722-maykal-seylar-bitkoynat-shte-izyade-zlatoto - в БГ се залага на жълтото, койните...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още