IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За дългосрочни инвестиции в злато погледнете централните банки

Щом златото е достатъчно добро убежище за централната банка на Китай, то трябва да е и за всички останали, пише колумнистът на Bloomberg Мерин Съмърсет Уеб

14:14 | 08.04.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Преди няколко седмици, когато цената на златото отбеляза рекорден връх (последният рекорд достигна в понеделник, минавайки прага от 2350 долара, бел. ред.), изглежда никой не обърна особено внимание с изключение на някои от запалените му привърженици. Биткойнът също достигна рекордни стойности – всички се вълнуваха. Доказателството се появи в страниците за лични финанси на британските вестници. FT публикува статия за инвестиране в криптоминьори, в Telegraph имаше почти цяла страница за това как да купите монетата. Биткойнът намери място и в пазарната секция на Daily Mail и получи добра експозиция и в Times.

Освен ако не съм пропуснала, в никой от тези вестници нямаше статия за златото, пише колумнистът на Bloomberg Мерин Съмърсет Уеб. То поскъпна с 9,1% през март (спрямо 14% за биткойна и 3% за международните акции) и тази седмица благородният метал достигна нов рекорден връх на фона на впечатляваща липса на интерес.

Разбирам причината за това, пише Уеб. Златото не е дигитално, няма растяща база от поклонници в Twitter (или X), нито собствено емоджи – не е нови пари. Всъщност е доста стари пари – едни от най-старите изобщо. По време на кратко пътуване до музея „Фитцуилям“ в Кеймбридж миналата седмица видях няколко златни монети от времето на Крез, цар на Лидия, от около 550 г. пр. Хр.; златна монета, изсечена в чест на Олимпийските игри в Македония през 242 г.; четвърт динар от злато от 70-те години на 10 в. в Сицилия и златни монети от 1619 г. Разбирате идеята – посочва авторката. Стари пари. Но това, че е много по-вероятно да видите златни монети в музей, отколкото в портмонето си, не означава, че златото не е от значение. За доказателство – вижте кой купува злато днес.

Не са инвеститорите на дребно на запад. Добра алтернатива за измерването на интереса на обикновения инвеститор са потоците към международните златни борсово търгувани фондове (ETF). И според Световния съвет по златото общо те отчитат отлив на капитал за девет поредни месеца до края на февруари. Само през тази година отливът е нараснал до 5,7 млрд. долара, като в САЩ и Европа се наблюдава най-голямото оттегляне, а общо притежаваните ETF дялове са с около 20% под нивата си през октомври 2020 г. Има някои признаци, че тези настроения започват да се обръщат. Февруарският отлив е бил по-малък от предишните няколко месеца; има и малък приток на капитал към азиатските ETF-и всеки месец през последните 12.

За търсене на злато се обърнете към спестяващите на развиващите се пазари и централните банки. Тези две групи съставляват „мегакупувачите“ на кюлчета, откакто започна войната в Украйна, коментира Дънкан Макинес от Ruffer Investment Co. Те не купуват ETF-и. Те купуват физическо злато. В Китай например има нова тенденция сред по-младите да се купуват 24-каратови златни топчета всеки месец като форма на дългосрочни спестявания – нещо, което набира инерция на фона на отслабващата вяра в инвестиционния потенциал на имотния пазар.

И централните банки също не са дошли за кратко: те не купуват, за да търгуват. Те купуват дългосрочно, за да се предпазят от политическия риск, да подкрепят собствените си валути, да компенсират всеки спад в стойността на долара, както и в замяна на американския държавен дълг – който, като се има предвид темпа на натрупване на дълг (1 трлн. долара на всеки 100 дни, според Bank of America), вече не се смята за напълно лишен от рискове. Погледнато през призмата на централна банка на развиващ се пазар, златото е нещо много специално, убежище от всичко, което като цяло се придържа към ролята си на пари и към покупателната си сила в продължение на хиляди години. В един все по-сложен свят кой не би искал точно това?

Като цяло централните банки са както купувачи на едро (1000 тона годишно в продължение на две поредни години), така и – казано на биткойн език, HODL-ъри (термин в криптосредите, който означава отказ от продажба с очакване активът да поскъпне в бъдеще, бел. ред.). Възможно ли е да навлизаме в нова епоха за златото на чувствителни към цените стратегически купувачи, прибиращи от пазара количества, които може никога да не се върнат, питат от Ruffer. Такава, при която все по-ограниченото снабдяване се сблъсква с растящото търсене?

Ако това е така и растящите цени започнат да дърпат обратно инвеститорите на дребно на запад, които имат малка или никаква експозиция към златото сега, изглежда няма да има много какво да спре цената на златото да продължи да расте. Как обаче да се инвестира? Разбира се, винаги опция са ETF-ите, но миньорите също може би си заслужават.

Още в началото на март Джон Хатауей от Sprott Asset Management посочи, че целият златодобивен сектор в САЩ има по-малка пазарна капитализация от тази на Mastercard Inc. - и не много повече от Nvidia Corp. Има известно движение оттогава: iShares Gold Producers ETF е нараснал със 17% след двуцифрен спад през 2022 г. Но все още е далеч от върховете от 2011 г., нещо, което няма много смисъл предвид поскъпването на самия метал. Така или иначе, може би има смисъл от злато в портфолиото. Ако това е достатъчно добро убежище за централната банка на Китай, би трябвало да е достатъчно добро и за останалите от нас, завършва Уеб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:18 | 08.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
БОНВИВАН1
преди 3 седмици
А БНБ купува или продава злато? Прибра ли си златото в трезора?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още