IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите имат и по-съществени аргументи от Китай, за да залагат на златото

Растящото геополитическо напрежение, провеждането на някои избори и все по-благоприятния икономически фон за метала поставят основите на нови поскъпвания

22:04 | 14.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Златото убедително излезе от диапазона, в който бе заключено от началото на това десетилетие, достигайки рекорд от 2195 долара за тройунция по-рано този месец. И макар увеличението на покупките от Китай да е вероятната причина, то някои от по-конвенционалните фактори, движещи цената на благородния метал, също започват да реагират подобаващо. Очакват се нови рекорди, пише колумнистът Маркъс Ашуърт в материал за Bloomberg.

Китай диверсифицира държавните си резерви със злато през по-голямата част от последното десетилетие, въпреки че данните за активността на Пекин са непълни. Това дали страната продължава да трупа количества при рекордните цени е големият въпрос, но въпреки това апетитът на богатите китайци изглежда незасегнат.

Цената на златото за тройунция. Графика: Bloomberg LP Цената на златото за тройунция. Графика: Bloomberg LP

Физическият износ на злато за Китай от Швейцария почти се утрои през януари, показват данни на Швейцарската федерална митническа служба. Това показва, че китайците търсят убежище за парите си в най-древната форма на финансова сигурност след трудния период за сектора на недвижимите имоти и фондовия пазар.

Има обаче и други признаци, че търсенето на злато се ускорява на по-широка основа. Анализатори на Societe Generale съобщиха за рекордни месечни потоци от фонд мениджъри в злато през февруари на стойност 11,3 млрд. долара. Златните фючърси на COMEX отчитат най-голямото увеличение на нетни нови дълги позиции от пет години през последните две седмици, въпреки че експозицията остава далече от рекорда за отворени позиции при 426 хил. договора сега спрямо 550 хил. към края на 2019 г.

Швейцарският износ на злато към континентален Китай и Хонконг. Графика: Bloomberg LP Швейцарският износ на злато към континентален Китай и Хонконг. Графика: Bloomberg LP

Намаляването на държаните активи от свързаните със златото борсово търгувани фондове (ETF) остава странно. Те обикновено следят цената на златото доста близо, но синхронът им намаля значително от края на 2022 г. Февруари бе деветият пореден месец на отлив от подкрепени с физическо злато ETF-и, като от началото на годината са продадени количества за 5,7 млрд. долара. Въпреки това отливът не може да настигне шеметното търсене на централните банки, което надминава 1000 тона годишни покупки две поредни години.

Представянето на златото – или по-скоро липсата на такова – през последните години озадачаваше анализаторите. Конвенционалната логика би предполагала нови рекорди в цената, когато Федералният резерв на САЩ започна своята огромна програма за пандемични парични стимули. Но последвалият пик на инфлацията, воден отчасти от поскъпването на енергийните цени, бе придружен от разпадане на корелацията на златото с други класове активи. Растящите лихвени проценти би трябвало да са лоша новина за златото, а военните конфликти – добра, но реакцията бе минимална.

Според Крис Уотлинг, основател на консултантската компания Longview Economics, големите три исторически двигателя на цената на златото са долара, очакванията за инфлацията и прогнозите за лихвените проценти. И тези трите започват, макар и със закъснение, да се налагат отново.

От началото на ноември доларовият индекс е намалял с почти 4%, което прави златото по-евтино за покупка. Инфлацията се забавя стабилно от известно време, така че е трудно да ѝ дадем толкова голяма заслуга за скорошното покачване на цената на златото.

Експертният начин да се следи отношението на златото с паричната страна на икономиката е да се наблюдава доходността по облигации след коригиране спрямо инфлацията. Доходността по 10-годишните американски облигации, свързани с инфлацията, е намаляла с 20 базисни пункта до около 1,8% от средата на февруари. Намаляването на реалната доходност подчертава ралито на златото, тъй като слагането на пари в облигации става по-малко атрактивно. В същото време очакваните от фючърсните пазари лихвени понижения от Фед през втората половина на годината би трябвало да подкрепят по-високите цени на златото.

За феновете на златото неговата фундаментална привлекателност идва от контраста с валути, подкрепени от нищо по-съществено от разточителни правителства. Американският фискален дефицит, например, се очаква да нарасне следващото десетилетие, показват данни на бюджетната служба на Конгреса на САЩ. Съпътстващото увеличение на издаването на нов дълг ще е неумолимо, увеличавайки бичите настроения сред ентусиастите на благородния метал. И макар скорошните рекордни цени на биткойна да са предизвикани от пускането на спот ETF-ите в САЩ, то основният двигател на търсенето им е сходно пренебрежение към фиатните пари.

Вместо да се чудят дали китайските власти са купили или не още един камион със злато, инвеститорите имат някои по-съществени аргументи, за да прехвърлят парите си към благородния метал. Растящото геополитическо напрежение, шансовете за проблемни избори в няколко страни и все по-благоприятния икономически фон за златото би трябвало да поставят основите на нова порция поскъпвания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:54 | 14.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още