IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макс Баклаян: България е на челна позиция в Европа по покупка на инвестиционно злато

Златото спокойно може да достигне 4000 долара за тройунция, каза изпълнителният директор на Tavex

11:25 | 10.04.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

България е на челна позиция в Европа по покупка и притежание на инвестиционно злато след Германия и Полша, които са традиционно сериозни купувачи на метала, опарени от висока инфлация и хиперинфлация. Това каза Макс Баклаян, изпълнителен директор на Tavex, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му българинът вече разбира ползите от инвестиционното злато и че трябва да има в портфейла си физическо инвестиционно злато заради антиинфлационния му ефект.

Баклаян обясни, че интересът към инвестиционното злато, който се наблюдава в момента, е защото златото остава основно защита срещу инфлацията и икономически и геополитически катаклизми.

„Среброто също изпълнява подобна функция, но то е много по-важно сега като индустриален метал, важен за зеления преход заради ролята си като полупроводник и в соларните панели“, посочи анализаторът. Той допълни, че търсенето на сребро ще се повиши въпреки охлаждането на световната икономика. Цената на среброто има огромен потенциал за ръст заради перспективите пред зеления преход, коментира Баклаян. 

„Златото спокойно може да достигне 4000 долара за тройунция и да ги надмине. Ако вземем историческа средна стойност от 15 пъти по-малко, среброто може да достигне и 200 долара", каза Баклаян, като предупреди, че среброто остава по-рискова инвестиция.

Анализаторът обърна внимание, че покачването на цената на златото с близо 16% за по-малко от два месеца до над 2350 долара е един от най-бързите ръстове в историята на метала. „Въпреки че записва абсолютни рекорди обаче, цената все още не стигнала нивата от началото на 80-те години на миналия век, ако се вземе предвид инфлацията. Нашите анализи показват, че златото може да достигне до 4000 долара за тройунция“, каза Макс Баклаян.

„Цената на инвестиционното злато зависи от две основни неща - монетарната политика, основно на Федералния резерв и Европейската централна банка, и какви са лихвените проценти", посочи анализаторът. Той припомни, че от пандемията насам Фед е вдигнал лихвата от 0,25% до 5,25%, а доходността по държавните ценни книжа (ДЦК) на САЩ се покачи от 1% до 4%. „Фед се опитва всячески да потуши инфлацията, но тази политика на високи лихви само повишава плащанията по дълга“, добави той. По думите на експерта и Фед, и ЕЦБ ще предприемат по няколко намаления на лихвите тази година, а през следващите две години лихвата ще продължи да върви надолу.

Централните банкери, особено на държавите от БРИКС, продължават да правят рекордни покупки на злато, каза гостът и дъполни, че ако банкерите на развиващия се свят се насочват към инвестиционното злато, то има някаква причина за това.

Още от разговора може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Разговорът не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 10.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още