IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цветан Алексиев: „Сирма Груп Холдинг“ се преструктурира и се цели към световните борси

Сред плановете на компанията е позиционирането на борсата Nasdaq, стана ясно от думите на главния изпълнителен директор на „Сирма“

20:22 | 23.04.24 г.
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

„Сирма Груп Холдинг“ се преструктурира в съответствие с плановете си за присъствие на голяма световна борса. За целта компанията ще консолидира собствеността върху дъщерните си дружества, които ще се влеят в компанията, с листнати акции на Българската фондова борса (БФБ). Това каза в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria Цветан Алексиев, главен изпълнителен директор на „Сирма Груп Холдинг".

„Няколко са причините. От бизнес гледна точка ние минахме към вертикален подход на правене на бизнес. В „Сирма“ ние структурираме няколко стратегически вертикала, които са концентрирани около някоя индустрия“, обясни Алексиев, като посочи, че тези вертикали са били пръснати в различните компании, но сега, когато се намират в една компания, структурата ще е по-организирана и всичко ще протича по-гладко.

Според него холдинговите компании са подценени на борсата, защото според инвеститорите не е ясно какво правят дъщерните компании, а сега всички операции ще бъдат в компанията на борсата.

Сред плановете на компанията за навлизане на световните борси е позиционирането на борсата Nasdaq, но не се изключва и възможността за двойно листване на БФБ и Deutsche Börse. Компанията се насочва към агресивен растеж, за да отговорят на изискванията на Nasdaq, а скоро може да обявят и придобиване, стана ясно от думите на Алексиев. Компанията, с която са в преговори за придобиване, е в сектора на хотелиерството, недвижимите имоти и HR услугите.

„Американските борси са по-живи, по-динамични, повече пари има там, това е очевидно“. Предстои ни да взимаме внимателно обмислени решения, каза още Алексиев.

Компанията се е насочила и към подобряване на ефективността в технологичния холдинг чрез централизация на маркетинга и по-добро взаимодействие между екипите за продажби. Тези екипи досега са разпръснати из различните дъщерни компании, като сега те ще са на едно място с уеднаквена атрактивна бонус схема. Компанията ще стимулира и кръстосаните продажби, като екипите за продажби няма да са ограничени да продават продукт само от един сектор.

„Опитваме се да позиционираме „Сирма“ като компания, която е силен регионален играч на пазара на ИТ таланти. Ние се позиционираме на един от най-атрактивните в света пазари за ИТ таланти – Югоизточна Европа. В момента този пазар стои много добре. Ние събираме нашите специалисти в нашия регион и продаваме на стратегическите си партньори в САЩ, Западна Европа, Скандинавските държави, понякога в Близкия изток“.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:22 | 23.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още