IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йената и технологичните акции разклатиха доверието на инвеститорите в Азия

Пазарите реагираха и на новите данни за икономическия растеж на Южна Корея

11:57 | 25.04.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните азиатски борсови индекси приключиха сесията без единна посока на фона на разочароващите прогнози за печалбата от страна на Meta Platforms, които помрачиха търговията на технологични акции в региона, докато стойността на йената достигна ново 34-годишно дъно спрямо долара, съобщава Ройтерс.

Токийският бенчмарк на сините чипове Nikkei 225 записа спад от 831,6 пункта, или 2,16%, до ниво от 37 628,48 пункта. Индексът Topix се понижи с 1,74 на сто до 2663,53 пункта.

Инвеститорите ще следят внимателно за сигнали от започналото в четвъртък заседание на Японската централна банка (ЯЦБ) на фона на продължителната слабост на йената. Японската валута отчете ново 34-годишно дъно, след като стойността ѝ падна под границата от 155 йени за долар.

Пазарите реагираха и на новите данни за икономическия растеж на Южна Корея, който се ускорява с темпове, по-бързи и от най-оптимистичните прогнози през последното тримесечие.

Брутният вътрешен продукт на страната е нараснал с 1,3% през трите месеца до края на март спрямо предходното тримесечие, съобщи Южнокорейската централна банка в четвъртък - напредък, който значително изпревари прогнозата на икономистите за 0,6% увеличение, предаде Bloomberg.

Въпреки тези данни южнокорейският показател Kospi спадна с 1,76% до 2628,62 пункта.

Акциите на южнокорейския производител на чипове SK Hynix поевтиняха с близо 3%, въпреки че компанията отчете най-високата си оперативна печалба за последните близо две години. SK Hynix записа печалба преди лихви и данъци от 2,89 трлн. вона (2,1 млрд. долара) за първото тримесечие на годината, което представлява 734% скок на годишна база. Нетната печалба достига 1,92 трлн. вона.

Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия на 25 април. Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия на 25 април.

В Китай континенталният измерител Shanghai composite напредна с 0,27 на сто до 3052,9 пункта. Индексът Shenzhen отчете ръст от 0,14 на сто до 9264,48 пункта.

Хонконгският бенчмарк Hang Seng записа повишение от 0,39% до 17 269,04 пункта.

Борсите в Австралия и Нова Зеландия бяха затворени поради национални празници.

Пазарите обърнаха внимание и на отчета на Meta, където компанията майка на Facebook прогнозира по-малки от очакваното приходи за текущото тримесечие и по-високи разходи, което влоши настроенията сред инвеститорите. Това се отрази и върху технологичните акции, включени в азиатския широк индекс MSCI, който се понижи с 0,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:57 | 25.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още