IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow спада с 500 пункта след данните за забавянето на икономиката*

Акциите на Meta се сринаха с 15% в предпазарната търговия

17:43 | 25.04.24 г.
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Щатските пазари отчитат рязък спад в четвъртък, след като последните данни за икономиката на САЩ показаха рязко забавяне на растежа и упорита инфлация, предава CNBC.

Брутният вътрешен продукт на страната се е увеличил с 1,6% през първото тримесечие, съобщиха от Бюрото за икономически анализи. Икономисти, анкетирани от Dow Jones, по-рано прогнозираха растеж на БВП от 2,4%.

Заедно със слабия темп на растеж за тримесечието докладът показа, че потребителските цени са се увеличили с 3,4%, което е доста над ръста от предходното тримесечие от 1,8%. Това породи безпокойство и постави под въпрос дали Федералният резерв ще намали лихвите в скоро време.

След публикуването на данните за БВП трейдърите намалиха очакванията за облекчаване на паричната политика на Федералния резерв. Сега прогнозират само едно намаление на лихвите тази година.

Не особено оптимистичните данни добавиха допълнителен натиск върху и без това напрегнатия пазар на фона на сезона на отчетите в технологичния сектор.

Акциите на Meta се сринаха с 15% в предпазарната търговия, след като компанията споделите приходите си за второто тримесечие. Това би бил най-големият еднодневен спад на акциите от октомври 2022 г. International Business Machines също регистрира спад с 8%, тъй като липсват консенсусни прогнози за приходите ѝ през първото първото тримесечие.

В началото на днешната борсова сесия индексът Dow Jones се понижава с 1,5%, а показателят Nasdaq Composite – с 1,88%. Широкият измерител S&P 500 пък отбелязва спад от 1,36 на сто.

Доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се покачва до 4,727%, а тази по 30-годишните облигации - до 4,836%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница конкурентни валути, отчита увеличение от 0,03% до 105,88 пункта.

На стоковите пазари фючърсите върху международния бенчмарк Брент поевтиняват с 0,24% до 87,81 долара за барел, а тези върху сорта WTI – също с 0,24% до 82,61 долара за барел.

Златото поевтинява с 0,27 на сто до 2332,2 долара за тройунция.

Данните са актуални към 17:00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:44 | 25.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още