IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на медта достигна 10 хил. долара за тон на фона на прогнозите за дефицит

Трейдърите са оптимистично настроени за ръста на търсенето

11:12 | 26.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg
Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg

Цената на медта достигна 10 хил. долара за тон за първи път от две години насам на фона на спекулациите, че мините в световен мащаб ще се затруднят да отговорят на предстоящата вълна на търсене от страна на зелените индустрии.

Металът възстанови позициите си на петцифрено ниво на Лондонската борса, след като засилването на глобалната производствена активност, както и сигналите на ограничено предлагане, спомогнаха за ръста през последните месеци, предаде Bloomberg.

Трейдърите са оптимистично настроени за ръста на търсенето на метала, тъй като през следващите години ще са необходими милиони тонове нови доставки в производството на електромобили, възобновяема енергия и разширение на електропреносни мрежи.

Фючърсите върху медта поскъпнаха с 1,4% до 10 хил. долара за тон на Лондонската борса за метали в петък, което е най-високото ниво от април 2022 г. насам. Последният подем означава, че бенчмарковите цени са се повишили със 17% през тази година.

Тазгодишният напредък бе подкрепен от предпазливия оптимизъм по отношение на световната икономика, дори и след като очакванията за скорошното намаляване на лихвените проценти в САЩ бяха охладени. В Китай, най-големият потребител на мед в света, растежът през първото тримесечие надхвърли прогнозите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 26.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още