IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси отчетоха първи месечен спад от октомври

Книжата на автомобилната група Stellantis поевтиняха с над 10% на фона на разочароващия тримесечен отчет

19:45 | 30.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните европейски борсови индекси приключиха сесията с понижения, отчитайки първи месечен спад от октомври, съобщава CNBC.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 записа спад от 0,68 на сто до 504,89 пункта, като това е първи месечен спад за индекса от октомври миналата година.

Германският показател DAX изтри 186,15 пункта, или 1,03%, от стойността си, смъквайки се до равнище от 17 932,17 пункта.

Британският измерител FTSE се понижи с 0,04 на сто до 8144,13 пункта.

Френският индекс CAC отчете спад от 0,99% до 7884,93 пункта.

Пазарите реагираха на новите данни за инфлацията в еврозоната, която се задържа стабилна през април. Инфлацията в 20-те държави, които споделят еврото, възлиза на 2,4% през април, колкото и през март. Същевременно основната инфлация, която изключва променливите цени на храните и енергоносителите, както и на алкохола и тютюневите изделия и е ключов показател, който се следи от централните банкери, за да се прецени устойчивостта на ценовия натиск - се забавя до 2,7% от 2,9%, показват данните на Евростат.

Следената отблизо инфлация в сектора на услугите, която от началото на годината се задържа на ниво от 4%, се забавя до 3,7%, макар че голяма част от нея може да е свързана с ранното настъпване на католическия Великден. Според централните банкери бързият растеж на заплатите, който е ключов компонент в разходите за услуги, продължава да буди безпокойство.

Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 30 април. Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 30 април.

Малко преди края на сесията управителят на централната банка на Франция Франсоа Вилроа дьо Гало заяви, че данните за инфлацията за парил дават на ЕЦБ увереност да започне да намалява лихвените проценти през юни, преди да продължи да разхлабва паричната политика с прагматични темпове.

„Тези данни подхранват нашата увереност: ще се върнем към нашата цел за инфлацията от сега до следващата година“, изтъква Вилроа. „Следователно ще можем да започнем да намаляваме лихвите през юни“.

При борсите повечето сектори в Европа отчитат спадове, като водещи са автомобилите, където понижението достига 4,3%. След обявените тримесечни отчети акциите на Mercedes и Volkswagen приключиха сесията с ценови спадове от съответно 5,2% и 4,6 на сто. Книжата на Stellantis поевтиняха с над 10%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:42 | 30.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още