IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в еврозоната остава стабилна през април

Това засилва надеждите за скорошно намаляване на лихвените проценти от ЕЦБ

12:25 | 30.04.24 г.
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Инфлацията в еврозоната се задържа стабилна през април, каквито бяха и прогнозите на икономистите. Ключов показател за основния ценови натиск обаче се забавя, засилвайки очакванията, че Европейската централна банка ще намали лихвените проценти през юни, предаде Ройтерс.

Централната банка на еврозоната вече е дала силни заявки, че такъв ход може да се очаква още на заседанието на 6 юни, при условие че няма неприятни изненади по отношение на заплатите и цените във валутния съюз. Данните от вторник остават в съответствие с посоката, която финансовата институция очерта в последния си кръг от прогнози през март.

Инфлацията в 20-те държави, които споделят еврото, възлиза на 2,4% през април, колкото и през март. Същевременно основната инфлация, която изключва променливите цени на храните и енергоносителите, както и на алкохола и тютюневите изделия и е ключов показател, който се следи от централните банкери, за да се прецени устойчивостта на ценовия натиск - се забавя до 2,7% от 2,9%, показват данните на Евростат.

Следената отблизо инфлация в сектора на услугите, която от началото на годината се задържа на ниво от 4%, се забавя до 3,7%, макар че голяма част от нея може да е свързана с ранното настъпване на католическия Великден. Според централните банкери бързият растеж на заплатите, който е ключов компонент в разходите за услуги, продължава да буди безпокойство.

През изминалата година инфлацията се забави по-бързо, отколкото ЕЦБ се надяваше, така че потенциалното намаляване на лихвите доминира в дискусиите от месеци насам.

През 2022 и 2023 г. ЕЦБ повиши лихвените проценти с най-бързия темп в историята си, за да се пребори със скока на цените, но от септември насам задържа депозитната лихва на стабилно ниво от 4 на сто с аргумента, че е направила достатъчно, за да ограничи търсенето и да потуши ценовия натиск.

Повишената предпазливост се подхранва от нарастващите разходи за енергия и увеличеното геополитическо напрежение, което заплашва да наруши корабоплаването и да повиши цените на суровините - риск за голяма отворена икономика, която зависи от търговията и вноса на суровини.

Междувременно неочаквано високите стойности на инфлацията в САЩ могат да бъдат по-голям проблем за Стария континент, тъй като това може да забави намаляването на лихвените проценти от страна на Федералния резерв. Макар ЕЦБ да настоява, че е независима, действията на Фед диктуват посоката на глобалните условия за финансиране, а голямата разлика в лихвите би могла да отслаби еврото и да повиши привнесената инфлация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 30.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още