IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво показва сезонът на отчетите за публичните банки у нас

Производствените компании влошават резултатите си заради проблемите в основния им пазар в Германия, коментира финансовият анализатор Георги Мартинов

16:29 | 09.05.24 г.

Банките в България записват отлични резултати в сезона на отчетите, но индустриалните компании показват не особено добри резултати за първото тримесечие. Представянето на технологичните компании се нарежда по средата. Това коментира Георги Мартинов, финансов анализатор в "Карол", в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Общо банките имат 23-26% ръст в нетния лихвен доход за първото тримесечие на 2024 г. в сравнение с първото тримесечие на 2023 г., като при ПИБ ръстът е около 26-27%, при БАКБ - над 46%, при ЦКБ - над 30%. Има ръст и в кредитните портфолиа с над 10%, като добрите резултати повишават и цените на акциите на банките на БФБ“, коментира Мартинов.

"Депозитите в тези банки растат с между 6% и 9% годишно за първото тпимесечие. Очаква се повишаване на рентабилността на банките. Отделно и кредитирането продължава", посочи гостът.

Същевременно производствените компании влошават резултатите си заради проблемите в основния им пазар в Германия. Има спадове в приходите между 20% и 39% за първото тримесечие, обясни анализаторът. Ако няма възстановяване на германските пазари, тези компании ще трябва да търсят нови пазари, което отнема време, допълни той. 

Едно изключение от обезсърчаващата ситуация в производствения сектор е "Смарт органик", която записва ръст от 44% в приходите, отбеляза Мартинов.

При технологичните компании консолидираните насоки на "Шелли груп" за първото тримесечие показват ръст на приходите от 46%, по-малко от прогнозираното и 60% ръст през първото тримесечие на 2023 г., каза Мартинов. Компанията е дала насоки да постигне 200 млн. евро приходи през 2026 г. и да запази оперативния си марж на 25%. Това означава постоянен годишен растеж от 39%, уточни анализаторът.

Стратегията на "Бианор" е за ръст от придобивания, каза още Мартинов.

Още от разговора може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:29 | 09.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още