IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Облигациите са изгоден залог в момента

Доходността им е на рекордно ниво от глобалната финансова криза от 2007-08 г. насам

12:57 | 24.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Настоящата дивергенция в глобалните пазарни условия е поразителна. Някои централни банки намаляват лихвените проценти, докато други, включително Федералният резерв на САЩ, засега ги задържат, а някои – дори повишават. Това създава сложна среда за управление на портфейли с фиксиран доход. Но перспективите за възвръщаемост се подобриха значително, тъй като доходността на облигациите са на най-високите нива след световната финансова криза, пише за Financial Times Линдзи Роснър, управляващ директор за мултисекторните стратегии с фиксиран доход в Goldman Sachs Asset Management.

Ние вярваме, че инвеститорите трябва да увеличат дела на по-висококачествените дългови инструменти в по-ликвидните части на своите портфейли. Активното управление обаче остава от решаващо значение предвид несигурната траектория на паричната политика в САЩ. Цената на капитала вероятно ще остане висока за известно време. Това е среда на „по-високи за по-дълго“ лихви.

В началото на януари пазарите калкулираха намаления на лихвените проценти от Фед с общо 1,5 процентни пункта през 2024 г., предпоставени от масовите очаквания за забавяне на инфлацията. Много инвеститори предвиждаха оптимален сценарий - меко кацане на икономиката на САЩ, съчетано с понижена инфлация. Това меко кацане изглежда се случва. Но инфлацията остава упорито над целта на Фед от 2 процента: последните данни показаха, че през април тя се е забавила минимално до 3,4 процента на годишна база от 3,5 процента за март. Инвеститорите сега калкулират само две намаления на основната лихва с по 0,25 процентни пункта до края на годината.

Това може да означава, че понижаването на лихвите от Фед ще започне по-късно и ще бъде по-скромно, отколкото някои очакват. В средносрочен план - шест месеца до една година може би - инфлацията е много вероятно да намалее и следващият ход на Фед все още е малко вероятно да бъде повишаване на лихвите. По-правдиво е продължение на стратегията „по-високи за по-дълго“, което може да се разглежда и като „по-високи и държани от инвеститорите“.

За инвеститорите, които желаят експозиция към номиналния растеж в тази среда, американските акции са добро място. И все пак може да е време да се оттеглят някои залози, ако по-високите лихви възпрепятстват корпоративната рентабилност, било то притискайки потребителите от по-нисък клас или правейки корпорациите несклонни да предприемат проекти при по-високи ставки на финансиране.

Много от нашите клиенти със значителни вложения в акции преразглеждат своите позиции, което в някои случаи води до пренасочване към фиксиран доход, посочва авторът. Някои от областта на пенсионните фондове сега са в състояние да осребрят печалбите от акциите с цел ребалансиране на портфейлите в посока фиксиран доход. 100-те най-големи корпоративни пенсионни планове с дефинирани доходи в САЩ са били на 103 процента финансирани в края на април, според актюерските консултанти Milliman. Това е най-високото ниво от финансовата криза през 2007-08 г.

Трябва да се признае, че прогнозирането на следващите ходове на Фед е по-голямо предизвикателство. Председателят Джей Пауъл и членовете на борда се нуждаят от доверие в данните, за да могат да намалят лихвените проценти, но данните не притежават перфектна яснота. Скорошните данни за потребителската инфлация бяха по-високи от очакваното от пазарите главно поради възходящ натиск върху цените в области като автомобилното застраховане, при които имат по-дълъг лаг за реагиране на промените в монетарната политика. Но преди заседанието на Фед през юли ще излязат серия от данни за потребителската инфлация, заплатите извън земеделието и разходите за заетост. Това ще послужи като подходящ лакмус, за да се определи дали съкращаването на лихвите още през юли е разумно.

Инфлацията обаче трябва да започне да спада и Фед ще може да съкрати лихвите. Въпросът е не дали, а кога.

Смятаме, че инвеститорите трябва повишат качеството на дълговите си вложения, като приберат спреда спрямо безрисковия лихвен процент по държавните облигации. В момента мислим, че има страхотна доходност и възможност дори във висококачествената част от пазара, като определени корпорации от инвестиционен клас и структурирани продукти с кредитен рейтинг AAA (топ) или AA.

Индексът Bloomberg US Aggregate - измерител на облигациите с инвестиционен клас - в момента носи доходност от 5,1 процента. 10-годишната средна стойност за този индекс е приблизително 2,7%, а 20-годишната - 3,25%.

Ако като инвеститор харесвате тези 5 процента доходност, предлагани от фондовете на паричния пазар, те може да не са налични за дълго време, освен ако не излезете от кривата на доходността и не потърсите облигации с по-дълъг падеж.

При високата цена на капитала ние не предлагаме да навлизате в най-рисковите части на пазара. Инвеститорите трябва задълбочено да оценят структурите с ливъридж, компаниите и държавите, които може да се нуждаят от рефинансиране - още повече сега.

За онези инвеститори, които търсят по-голяма възвръщаемост чрез поемане на по-голям риск, тази доходност от 5 процента може да бъде увеличена с експозиция към подобни на структурирани продукти, банкови заеми и развиващи се пазари.

Като се има предвид, че по-високите лихвени проценти все още могат да доведат до сътресения на кредитните пазари, трябва да бъдете предпазливи, за да защитите капитала на инвеститорите. Но като цяло, фиксираният доход би трябвало да се радва на по-голяма благосклонност в момента, завършва Роснър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:57 | 24.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още