IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските държавни ценни книжа стават трудни за продаване

Пазарите се опасяват, че Федералният резерв няма да намали лихвите в близко време

16:24 | 14.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Има поредица от слаби търгове на държавни ценни книжа от САЩ, пише в коментар The Wall Street Journal. Изданието посочва, че това е предизвикало засилване на разпродажбите на фондовите пазари през миналата седмица, започнали с данните за нов ръст на инфлацията в САЩ.

В края на седмицата интересът към 10-годишните облигации на стойност 39 млрд. долара е бил слаб. Същото се отнася и към акциони с тригодишни и 30-годишни съкровищни бонове, емитирани от САЩ.

Причината за това са опасенията на пазарите, че инфлацията в страната съвсем не изглежда укротена и Федералният резерв няма да започне да намалява лихвите, както се очакваше.WSJ напомня, че доходността на 10-годишните облигации е еталон за нивата на кредитите - от корпоративните заеми до ипотеките. През миналата седмица тя достигна 4,5%, тоест много близо до рекордните нива, записани през октомври 2023 година (5%).

Правителството има план да емитира държавни книжа на стойност 386 млрд. долара през май. Засега никой не очаква неуспешен аукцион - сценарий, която може да предизвика икономически сътресения. Но пазарите вече започнаха да се опасяват от пренасищане с държавни облигации, а вероятно това ще доведе до повишаване на лихвите на облигациите и в крайна сметка ще се окаже неефективно за икономиката.

Американските ДЦК се смятат за едни от най-сигурните инвестиции, но емисиите "експлоадираха" от началото на пандемията от коронавируса. С парите от тях правителството на САЩ покрива своите разходи. Само през първите три месеца Вашингтон емитира облигации на стойност 7,2 трилиона долара. Това е рекорд за тримесечие в историята на САЩ. През 2023 година САЩ емитира книжа за 23 трилиона долара.

Заради отслабналия интерес Министерството на финансите на САЩ се обърна към краткосрочни книжа за финансиране на дълговете си. Това даде резултат, защото в същото време Федералният резерв започна да дава сигнали, че смята да започне да намалява лихвите. Но сега надеждите за това изчезват.

Анализаторите очакват Министерството на финансите да обяви плановете си за набиране на средства в края на април. Очакванията са, че дефицитът ще се разшири от 5,6% до 6,1% от брутния вътрешен продукт (БВП) към следващото десетилетие, а публичният дълг ще се увеличи от 28 трилиона долара днес до 48 трилиона долара. Преди 10 години обемът му беше 10 трилиона долара.

Вероятно в плановете на финансовото ведомство не влиза емитирането на дългосрочни ДЦК преди да дойде новата година. Правителството обаче трябва да намери начин да рефинасира своите дългове и погледите са насочени към Фед.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:24 | 14.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още