IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Японските акции достигнаха нови върхове

Nikkei 225 продължи да расте и достигна нов връх от 41 831,99 пункта

11:52 | 10.07.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Азиатско-тихоокеанските пазари отбелязаха разнопосочни резултати в сряда, като японските пазари достигнаха нови рекорди, след като данните за инфлацията в страната оправдаха очакванията на икономистите, предаде CNBC.

Японският индекс Nikkei 225 достигна нов връх при затваряне от 41 831,99 пункта, докато широкият показател Topix нарасна с 0,47% и затвори на ниво от 2909,2 пункта, което също е рекорден връх при затваряне.

Индексът на цените на корпоративните стоки (CGPI) в Япония, който измерва цените, на които компаниите се таксуват помежду си за своите стоки и услуги, е нараснал с 2,9% през юни спрямо предходната година, което е в унисон с пазарните прогнози.

Инфлацията в Китай пък се размина с очакванията. Индексът на потребителските цени през юни се е повишил с 0,2% спрямо година по-рано при увеличение от 0,3% през май, което е най-бавният ръст от три месеца насам, показаха данните на Националното статистическо бюро в сряда. В анкета на Ройтерс икономистите посочваха очаквано увеличение от 0,4 на сто.

Хонконгският индекс Hang Seng приключи борсовата сесия почти без промяна, докато измерителят CSI 300 в континентален Китай спадна с 0,32% и затвори на ниво от 3428,96 пункта.

Отделно от това Ройтерс съобщи, че най-големият китайски застраховател Ping An Insurance обмисля да емитира конвертируеми облигации на стойност до 5 млрд. долара, според източници, пряко запознати с въпроса.

Южнокорейският показател Kospi се повиши незначително до 2867,99 пункта, докато измерителят на компаниите с малка пазарна капитализация Kosdaq се понижи с 0,22 на сто и завърши на ниво от 858,55 пункта.

Националният профсъюз на Samsung Electronics, най-големият профсъюз на работниците на компанията, призова днес за безсрочна стачка, след като първоначално бе съобщено, че демонстрацията ще се проведе от понеделник до сряда. Акциите на Samsung Electronics останаха без промяна след съобщението.

Отделно от това южнокорейският производител на отбранителни продукти Hanwha Aerospace обяви поръчка на стойност 1,38 трилиона вона (1 млрд. долара) от Румъния за доставка на гаубици К9 за страната.

Австралийският индекс S&P/ASX 200 се понижи с 0,16%, като затвори на ниво от 7816,8 пункта.

Във вторник в САЩ широкият пазарен показател S&P 500 се изкачи до нов рекорд, като нарасна с 0,07% до 5576,98 пункта и отбеляза 36-то рекордно затваряне за годината след изслушването на председателя на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл в Конгреса на САЩ.

Пауъл се застъпи за сравнително скорошно намаляване на лихвените проценти, като заяви, че "облекчението на паричната политика твърде късно или твърде малко би могло неоправдано да отслаби икономическата активност и заетостта".

Технологичният измерител Nasdaq Composite добави 0,14% и затвори на ниво от 18 429,29 пункта, като също приключи деня с рекордна стойност. Индексът на сините чипове Dow Jones се понижи с 0,13 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 10.07.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още