IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на BNP Paribas надмина прогнозите с импулс от вътрешните пазари

От френската банка изразиха готовност "да се възползват" от по-високите лихви

13:40 | 08.02.22 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Френската банка BNP Paribas отчете по-висока нетна печалба от очакванията за последното тримесечие на 2021 г. благодарение на силна активност на вътрешните си пазари (Франция, Белгия и Италия - бел. ред.), предаде CNBC.

Нетната печалба на банката възлиза на 2,31 млрд. евро за тримесечието, надхвърляйки прогнозите на анализаторите за 2,05 млрд. евро според данни на Refinitiv.

Банката изненада приятно и с годишната си нетна печалба, която възлиза на 9,49 млрд. евро, повече от очакванията за 8,92 млрд. евро.

"За цялата 2021 г. резултатите на вътрешните пазари се повишиха много рязко, водени от увеличената активност", се казва в изявление на банката.

Приходите достигнаха 11,2 млрд. евро, което е спад от 1,5% спрямо предходното тримесечие, но и ръст от 3,7% спрямо година по-рано.

Оперативните разходи възлизат на 7,93 млрд. евро, със 7% повече от предходното тримесечие.

Коефициентът CET 1 - мярка за платежоспособност на банката, възлиза на 12,9%.

Провизиите за загуби по заеми също са намалели от 1,6 млрд. евро преди година до 510 млн. евро през четвъртото тримесечие поради "ограничен брой нови просрочия", обясняват от банката. Кредиторите увеличиха своите провизии за заеми през 2020 г. заради пандемията.

От BNP Paribas също така заявиха, че искат да постигне възвръщаемост на собствения капитал от над 11% до 2025 г. Това е под целите на някои други европейски кредитори.

"Следвахме гъвкавата икономика", казва финансовият директор на банката Ларс Маченил пред CNBC за последните резултати. "Ако погледнете приходите, те са нараснали с 4,4% спрямо 2020 г. и приблизително същото е спрямо 2019 г.".

Пазарите вече се настройват за по-високи лихвени проценти в Европа. Това би могло да подкрепи маржовете на печалба на много европейски кредитори, които отдавна се оплакват от ниските лихви.

"Ако сега лихвените проценти се повишат, за да отразят стъпка нагоре в икономиката, добре, ние ще бъдем там, за да извлечем ползите от това", коментира Маченил. Той също така звучи уверен за представянето на банката през предстоящите тримесечия, като отбелязва, че властите управляват пандемията от коронавируса и европейската икономика е на път да расте със солидни темпове.

Акциите на BNP Paribas поскъпнаха с около 46% през последните 12 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Императорът
преди 2 години
И това се оказа добра моя инвестиция - ще бутнат ли и по-сосен дивидент?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още