IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Олигархът Тинков: Купиха банката ми насила за копейки

През април той нарече войната на руския президент Владимир Путин в Украйна "безсмислена"

11:15 | 03.05.22 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	Руският олигарх Олег Тинков. <em>Снимка:&nbsp;Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Руският олигарх Олег Тинков. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Руският милиардер Олег Тинков заяви, че е бил принуден да продаде банката си за малка част от стойността ѝ заради критиките си към войната на Москва в Украйна.

„Не можех да обсъждам цената. Беше като заложническа ситуация - вземаш това, което ти предлагат", описва той продажбата в интервю за New York Times, което се превърна в сензация за руските медии.

Той е наел телохранители, защото приятели, свързани с руските тайни служби, са му казали, че Кремъл иска да го убие, съобщава милиардерът, който от няколко години живее в чужбина. Според Тинков администрацията на Кремъл също така е заплашвала ръководството на основаната от него Tinkoff Bank с национализация, ако банката не прекъсне връзките си с него.

След това е бил принуден да продаде 35-процентния си дял „за копейки". Купувачът - милиардерът Владимир Потанин, му е платил едва три процента от реалната стойност, оплаква се Тинков. Tinkoff Bank обаче се противопоставя на критиките на основателя си. Втората по големина частна банка в Русия заяви, че не е имало заплахи.

През април Тинков нарече войната на руския президент Владимир Путин в Украйна „безсмислена" и заяви, че 90% от руснаците са против нея. Той обясни неуспехите на руската армия с корупцията, като заяви, че цялата страна е „в капана на непотизма, връзкарството и раболепието". „Генералите, които се събудиха от пиянството си, разбраха, че имат скапана армия", написа Тинков в Instagram.

В същото време той поиска Западът да даде на Путин възможност да се оттегли от войната, спасявайки имиджа си. Това е единственият начин да се сложи край на „клането", каза Тинков. Изказването му в социалната медия е отбелязано като „харесано" от около 100 хил. потребители.

Два дни по-късно Tinkoff Bank обяви промяна на името си. Според съобщението Tinkoff отдавна е надраснала първоначалната си търговска марка като втората по големина частна банка в Русия.

„За щастие на 20-те милиона наши клиенти решихме да оставим марката Tinkoff зад гърба си и да продължим да разработваме нови финансови продукти и услуги на руския пазар под ново отличително име“. 

А самият Тинков попадна в санкционен списък на Великобритания в края на март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Ахаа, значи пPocия започнаа войната за да попречи на Украйна да влезе в собствените си градове и теротории, гарантирани от същата пPocия? Що за наглост и шизофрения??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
GiRo
преди 1 година
Мордорски тролейбус, богато въображение имаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 9
Alex Silver
преди 1 година
Туй нагло човече забравя, че Русия изпревари нападението на отаня и укрите върху ДЛНР и Крим само с дни. Това спаси живота на десетки хиляди руски военни и много хиляди цивилни жертви. Щото отанчовците не се лигавят като рашанците, а бомбардират наред, килимно. Защото за тях мирното население е дори по-голям враг от войските. Така постъпват открай време всички военни престъпници. Вижте Дрезден, вижте София, Хиросима и Нагасаки, Ракка и пр.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 7
khao
преди 1 година
вие тия дето нямат яхта за поне 500 млн. не ги съжалявате!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 6
Petar2015
преди 2 години
Трудно ми е да изпитам съжаление към милиардер, който има собствен самолет. Опитвам се, ама не мога...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още