IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският съд по правата на човека откри нарушения по делото за лиценза на КТБ

Банката не е получила възможността да се защити, отчитат от институцията със седалище в Страсбург

17:58 | 30.08.22 г.
Снимка: Investor.bg
Снимка: Investor.bg

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) отсъди, че има нарушения в процедурата по делото за отнемането на лиценза и обявяване в несъстоятелност на Корпоративна търговска банка (КТБ). Решението не е окончателно - според чл. 43 и чл. 44 от Конвенцията на съда има период от три месеца, в който всяка от страните по делото може да се обърне към Горната камара на Съда и да поиска преразглеждане. Тогава се свиква заседание на петчленен съдийски състав, който се произнася дали има основание за преразглеждане на казуса.

Ако нито една от страните не поиска свикването на Горната камара, днешното (30 август) отсъждане влиза в сила след изтичане на срока за своеобразното обжалване на това решение.

А то гласи, че е нарушено правото на справедлив процес на жалбоподателите - четирима бивши изпълнителни директори в КТБ (Илиан Зафиров, Орлин Русев, Георги Христов и Александър  Панталеев), както и мажоритарния собственик на банката - "Бромак" ЕООД. Те не са получили и закрила на собствеността по силата на европейските конвенции, отсъждат от ЕСПЧ.

Според решението КТБ не е имала правна защита при решението за отнемане на лиценза за дейност, което е взето от Българската народна банка (БНБ) през 2014 г. След това и по време на процеса за обявяване в несъстоятелност от Софийския градски съд през 2015 г. Представителите на КТБ пред съда са синдиците на банката, обаче те са назначени и следователно зависими от БНБ, тоест банката не е успяла да представи своята гледна точка, отчитат още от ЕСПЧ.

Решението на Софийския градски съд за несъстоятелност на КТБ е потвърдено след това и от Софийския апелативен съд и от Върховния административен съд като последна инстанция.

ЕСПЧ отказва да присъди обезщетение на ищците, сочейки, че решението за отнемането на лиценза на банката е незаконосъобразно и неоснователно, от което следва, че трябва да се отмени то или неговите последици. Съдът препоръчва още преглед на законодателството, за да бъдат избегнати подобни нарушения в бъдеще.

В поясненията по делото от ЕСПЧ отбелязват още, че на изпълнителните директори и на "Бромак" ЕООД е отказано да бъдат включени по делото от Върховния административен съд (ВАС) с обяснението, че те не могат да бъдат ситуирани като заинтересована страна.

Според единодушното решение на съда в Страсбург делото за КТБ трябва да бъде отворено отново и на банката да бъде дадена възможност да се защити. Предвид факта, че са минали седем години обаче съдиите коментират, че няма как банката да бъде възстановена или решението на БНБ обезсилено, а по-скоро може да се търси обезщетение за жалбоподателите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още