IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Втората по големина банка в Швейцария се нуждае от милиарди и нова стратегия 

Гордата някога Credit Suisse трябва да бъде преструктурирана, но това ще струва пари, а пазарната среда едва ли може да бъде по-лоша

08:44 | 07.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Jose Cendon/Bloomberg News
Снимка: Jose Cendon/Bloomberg News

Висшият мениджмънт на Credit Suisse (CS) около главния изпълнителен директор Улрих Кьорнер работи тези дни и в неделя и през нощта. Според източници, близки до банката, висшето ръководство работи почти денонощно върху новата стратегия на групата. В края на октомври резултатите от нощния извънреден труд ще бъдат представени заедно с данните за третото тримесечие. Това е втората принципно нова корпоративна стратегия в рамките на две години - но този път тя трябва да бъде правилна. 

Анке Райнген, анализатор в инвестиционната банка RBC Capital Markets, пише в неотдавнашно проучване: „CS трябва да действа решително, за да стабилизира дейността си, да възвърне доверието си и да подобри възвръщаемостта си“. 

При това банката не разполага с достатъчно време: след встъпването си в длъжност като главен изпълнителен директор в края на юли Кьорнер си беше дал три месеца за разработване на новата стратегия. Но оттогава се появиха много спекулации. Хиляди работни места са обявени за освобождаване. Разходите за финансиране на банката са се увеличили значително - а слуховете в социалните медии разтревожиха инвеститорите. Кьорнер е изправен пред поредица от „трудни решения", казва анализаторката Райнген, цитирана от Handelsblatt. 

Основните характеристики на стратегията вече бяха очертани от председателя на управителния съвет Аксел Леман в края на юли: Банката възнамерява да укрепи основния си бизнес - управлението на активи. За сметка на това рисковете в инвестиционното банкиране ще бъдат значително намалени, а разходната база на цялата банка ще бъде свита от 16,8 млрд. швейцарски франка на 15 млрд. швейцарски франка. 

Проблемът е, че за преструктурирането на групата е необходим свеж капитал, който в настоящата среда трудно се набира. Според Райнген банката има три възможности. Тя може да набере нов капитал чрез емитиране на нови акции. Като алтернатива може да се опита да набере нови средства чрез продажби или да намери капитал в собствения си баланс чрез мерки за намаляване на разходите. Handelsblatt очертава възможните начини на действие. 

Вариант 1: Увеличаване на капитала

Според RBC капиталовите нужди на банката възлизат на 4 до 6 млрд. франка. Тази сума може да бъде набрана чрез емитиране на нови акции. Предимството: „Предварителното финансиране на преструктурирането би трябвало да осигури по-голяма сигурност, а съдебните и регулаторните рискове се покриват от буфер". Недостатъкът обаче е, че акциите на съществуващите акционери ще бъдат силно разводнени.
Те трябва да приемат с 60-процентен спад в цената на акциите само от началото на годината. Ето защо не е ясно дали съществуващите акционери ще подкрепят увеличението на капитала. Цената на акциите на Credit Suisse наскоро реагира на слуховете за предстоящо увеличение на капитала с резки колебания надолу. Банката бе отхвърлила съответните медийни съобщения като „спекулации".

Credit Suisse би могла да примами акционерите си с обещанието да възобнови изплащането на дивиденти по-рано от очакваното, казва анализаторът от RBC Райнген. За тази възможност обаче е важно новата стратегия на Кьорнер да бъде надеждна и да спечели доверието на акционерите.

Размерът на капитала, от който Credit Suisse се нуждае на първо място, зависи и от оперативните резултати на банката. През първата половина на годината загубата вече възлизаше на 1,9 млрд. франка (около 1,8 млрд. евро). Рейтинговата агенция Moody's очаква загубата да възлезе на 3 млрд. франка за цялата година.

Андреас Майер, основател и фонд мениджър в независимия мениджър на активи Fountain Square в Хамбург, е по-песимистично настроен: „За 2022 г. може да се очаква загуба от над 4 млрд. франка", казва той. В този случай съотношението на собствения капитал може да спадне до около 12%. „Това няма да е хубаво, но все пак ще е далеч от минималните изисквания на финансовия регулатор Finma“. 

Последна актуализация: 08:13 | 07.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още