IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бумът на печалбите на европейските банки вероятно ще продължи

Банковият подиндекс на STOXX се покачи с почти 20% от началото на 2023 г. до петгодишни върхове

16:11 | 23.02.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Централата на UniCredit в Милано. Снимка: : Francesca Volpi/Bloomberg
Централата на UniCredit в Милано. Снимка: : Francesca Volpi/Bloomberg

Европейските банки записаха отлично четвърто тримесечие, през което ръстът на печалбите им достигна 15-годишни върхове. При това акциите им все още изглеждат подценени и може да има възможност за допълнително покачване на цените им, пише Ройтерс.

Икономическите данни не се оказаха толкова лоши, колкото мнозина се страхуваха. В еврозоната по-скоро се очаква икономическа стагнация, отколкото свиване на брутния вътрешен продукт,  докато цената на заемите все още нараства.

Финансовите компании от състава на борсовия индекс STOXX 600 вероятно са записали най-високия темп на растеж на печалбите от всички негови сектори през последното тримесечие на 2022 г. Инвестиционните посредници и инвеститорите отчетоха това, като реагираха с вълна от повишения на оценките на акциите във финансовия сектор и с покачване на входящите капиталови потоци.

Банковият подиндекс на STOXX се покачи с почти 20% от началото на 2023 г. до петгодишни върхове и заедно с акциите на автомобилните, туристическите и развлекателните компании е претендент за най-добре представящ се сектор.

Акциите на UniCredit поскъпнаха с цели 35% тази година, като италианският кредитор стимулира инвеститорите, обещавайки да разпредели 5,25 млрд. евро от печалбата си за 2022 г. след рекордна тримесечна печалба.

Кампанията на Европейската централна банка (ЕЦБ) за повишаване на лихвените проценти в опит да върне инфлацията до целевото равнище от 2% се оказа благодатно за кредиторите от еврозоната.

Очакванията за по-високи лихвени проценти на ЕЦБ вече вдигнаха цените на банковите акции, но според някои анализатори книжата все още изглеждат евтини в сравнение с историческата им средна стойност.

„Голяма част от добрите новини за повишаването на доходността и разсейването на опасността от непосредствена рецесия е напълно отразена в цените им“, коментира Хани Реда, глобален портфолио мениджър в PineBridge, която управлява над 143 млрд. долара.

Но „това е сектор, който изостава от дълго, дълго време, особено в Европа... те (банките) не са непременно толкова скъпи на дългосрочна основа“, добавя той.

Според Refinitiv Datastream акциите на европейските банки се търгуват на ниво от само 0,73 пъти тяхната цена към счетоводната стойност. Това е по-малко от 20-годишната им средна стойност, която е по-близо до 1,0, и много по-евтино от американските банки, които се търгуват на ниво около 1,1 пъти.

Графика: Ройтерс Графика: Ройтерс

Предвид лекото изоставане на ЕЦБ от централните банки в Обединеното кралство и САЩ, които започнаха да повишават лихвените проценти месеци по-рано, капиталови стратези смятат, че в бъдеще може да има допълнително повишаване на оценките за печалбите на банките в региона.

Междувременно печалбите на акция на кредиторите от еврозоната скочиха до най-високото си ниво от световната финансова криза през 2008 г.

Най-голямата банка в блока, BNP Paribas, повиши целите си за 2025 г. и обяви обратно изкупуване, въпреки че резултатите й се оказаха по-слаби от очакванията през четвъртото тримесечие. Credit Agricole, втората по големина публична банка във Франция, отчете по-висока от очакваната печалба благодарение на по-малките провизии за лоши кредити и силното представяне на подразделението за инвестиционно банкиране.

Бум на печалбите

Печалбите на финансовите компании от състава на STOXX 600 се очаква да са нараснали с 44,7% на годишна база до 32,7 млрд. евро през четвъртото тримесечие след спада от 10% през третото тримесечие, сочат данните на Refinitiv I/B/E/S. Това е най-голямото увеличение сред всички сектори, а за целия STOXX 600 се прогнозира растежът да достигне 11,3%.

В Morgan Stanley изчисляват, че почти половината от показателите на европейските финансови компании ще надхвърлят очакванията за печалба на акция през този сезон на отчетите.

„В Европа повишенията на оценките за печалбите продължават и смятаме, че все още има известен потенциал и за по-нататъшни подобрения, особено ако провизиите за загуби по заеми бъдат намалени в течение на годината“, казва Клаудия фон Турк, капиталов анализатор на Lombard Odier. В САЩ, където цикълът на лихвените проценти е по-напреднал, към момента има по-малък потенциал за повишения на оценките, смята тя.

Но в крайна сметка по-високите лихвени проценти ще спрат да стимулират банковите печалби.

Най-голямата банка в Европа, британската HSBC, отчете 92% скок на тримесечната си печалба, но представи предпазлива прогноза. По същия начин Societe Generale, третата по големина банка във Франция, и испанската Santander, вторият по големина кредитор в еврозоната, надминаха леко очакванията, но увеличиха своите буфери срещу по-несигурни икономически условия.

Но засега, с отслабването на риска от дълбока рецесия в еврозоната и подобряването на бизнес активността на фона на падащите цени на енергийните продукти и повторното отваряне китайската икономика, „все още има възможност за банките да тичат“, прогнозира Еманюел Кау, капиталов стратег на Barclays.

Графика: Ройтерс Графика: Ройтерс

Статията не представлява инвестиционен съвет или препоръка за инвестиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:58 | 23.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още