IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на кредитирането в еврозоната се забавя отново

Месечният поток от заеми към компании е бил едва 2 млрд. евро през януари

15:32 | 27.02.23 г.
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Банковото кредитиране в еврозоната отново се е свило през януари, а паричните и ликвидните депозити са намалели за пръв път в историята, след като бързото увеличение на лихвите от Европейската централна банка (ЕЦБ) е взело своите жертви, показаха данни на институцията в понеделник.

ЕЦБ повиши основните лихви до рекордно ниво, с 300 базисни пункта от юли насам, и обеща още подобни стъпки с надеждата, че по-високите разходи за кредити ще ограничат икономическата активност достатъчно, за да се укроти инфлацията, припомня Ройтерс.

Ръстът на кредитирането за бизнеса в 20-те страни от валутния блок се е забавил за трети пореден месец до 6,1% през януари от 6,3% месец по-рано, а ръстът на заемите за домакинствата – до 3,6% от 3,8%.

В същото време М1 показателят на ЕЦБ за валутата в обращение плюс овърнайт депозитите – добър кредитен показател за бъдещата активност, се е свил с 0,7%, достигайки първото си отрицателно ниво в историята.

„Усилията към затягане имат ясен ефект върху предлагането на пари и кредитирането на частния сектор, което ще има забавящо действие върху икономическия растеж и инфлацията през 2023 г.“, коментира икономистът на ING Берт Колейн. „Смятаме, че влиянието от цикъла на затягане е подценен недостатък на икономическата активност тази година“.

Проучването на ЕЦБ върху банковото кредитиране показа по-рано, че банките вече са затегнали достъпа до кредити през четвъртото тримесечие с най-голям темп от дълговата криза в блока преди десетилетие и прогнозира дори по-ограничителни кредитни политики за трите месеца до края на март.

Месечният поток от заеми към компании е бил едва 2 млрд. евро през януари, което все пак е подобрение от отрицателното равнище от 25 млрд. евро през декември.

Ръстът на показателя М3 за парите в обращение в еврозоната е спаднал до 3,5% от 4,1%, което е под очакванията за темп от 3,9% в проучване на Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:32 | 27.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още