IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай е похарчил 240 млрд. долара за спасителни заеми на други държави

Според проучване повечето страни са такива със средни доходи

10:48 | 28.03.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китай е похарчил 240 млрд. долара, за да спаси 22 развиващи се страни между 2008 и 2021 г., а сумата се повишава през последните година, тъй като все повече държави изпитват трудности да изплащат заеми, похарчени за изграждането на инфраструктурата „Един пояс, един път“, показва ново проучване, публикувано във вторник.

Почти 80% от спасителните заеми са били направени между 2016 и 2021 г., основно на страни със средни доходи, включително Аржентина, Монголия и Пакистан, показва докладът на изследователи от Световната банка, Harvard Kennedy School, AidData и the Kiel Institute for the World Economy.

Китай отпусна стотици милиарди долари, за да изгради инфраструктура в развиващите се страни, но кредитирането намаля от 2016 г. насам, тъй като много проекти не успяха да изплатят очакваните финансови дивиденти, съобщава Ройтерс.

„Пекин в крайна сметка се опитва да спаси собствените си банки. Ето защо навлезе в рисковия бизнес на международните спасителни заеми“, коментира Кармен Рейнхарт, бивш главен икономист на Световната банка и един от авторите на проучването.

Заемите от Китай към страни в затруднено положение са се увеличили от под 5% в международния кредитен портфейл през 2010 г. до 60% през 2022 г., показва проучването.

Аржентина е получила най-голяма сума – 111,8 млрд. долара, следвана от Пакистан с 48,5 млрд. долара и Египет с 15,6 млрд. долара. Девет държави са получили под 1 млрд. долара.

Суап линиите на Китайската народна банка формират 170 млрд. долара от спасителното финансиране, включително в Суринам, Шри Ланка и Египет. Мостовите заеми или подкрепата за платежния баланс на китайските държавни банки са били в размер на 70 млрд. долара. Удължаването на двата вида кредити са били за 140 млрд. долара.

Проучването е критично за някои централни банки, които потенциално използват суап линиите на Китайската народна банка, за да подсилят изкуствено данните за валутните си резерви.

Спасителните кредити на Китай са „непрозрачни и некоординирани“, коментира Брад Паркс, един от авторите на доклада и директор в AidData, изследователска лаборатория към William & Mary College в САЩ.

Спасителните заеми са основно фокусирани върху страни със средни доходи, които формират четири пети от кредитите, поради риска, който представляват за балансите на китайските банки, докато на страните с ниски доходи се предлагат гратисен период и удължаване на падежа, се казва в доклада.

Китай преговаря за преструктуриране на дълга със страни, сред които са Замбия, Гана и Шри Ланка, и е критикуван, че забавя процесите. В отговор Пекин призова Световната банка и Международния валутен фонд също да предложат облекчаване на дълга.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 28.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още