IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HSBC обяви троен ръст на печалбата

Британската банка започва и обратно изкупуване на акции за 2 млрд. долара

12:02 | 02.05.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Британската банка HSBC Holdings обяви във вторник тройно увеличение на печалбата си за тримесечието, надхвърляйки очакванията, след като нарастващите лихвени проценти по света са подкрепили представянето ѝ и са помогнали да изплати първия си тримесечен дивидент от 2019 г. насам, съобщава Ройтерс.

Силните резултати на HSBC и азиатския му конкурент DBS подчертават тласъка на балансите им от агресивното затягане на паричната политика дори след известни сътресения в банковия сектор, основно в САЩ.

В понеделник регулаторите поеха First Republic Bank, а след това активите ѝ бяха купени от JPMorgan Chase в сделка, която решава най-големия фалит на американска банка от началото на финансовата криза през 2008 г.

На фона на очакванията за достигане на върха в цикъла на затягане предизвикателството пред кредитори като HSBC и DBS ще бъде да поддържат маржовете си през следващите тримесечия.

Най-голямата банка в Европа отчете печалба преди данъците в размер на 12,9 млрд. долара за първото тримесечие до края на март спрямо 4,2 млрд. долара година по-рано. Резултатите са значително по-добри от средната оценка за 8,64 млрд. долара на 17 анализатори, представена от HSBC.

Акциите на HSBC в Хонконг продължиха по-ранните си ръстове и достигнаха цена от над 3% в следобедната търговия.

Основната печалба на HSBC е била подкрепена от сторнирането на обезценка от 2 млрд. долара, заделени заради планираната продажба на френския бизнес, отразявайки факта, че сделката вече може да не се осъществи.

Тя предупреди миналия месец, че продажбата на френското звено може да е в опасност заради регулаторни опасения около капитала към купувача.

Базираната в Лондон банка съобщи още за забавяне на времевата рамка за завършване на продажбата на канадския си бизнес – ключова част от стратегията за свиване на бавнорастящите западни пазари, където ѝ липсва мащаб.

Банката заяви, че планираната продажба за 10 млрд. долара, която първоначално трябваше да бъде завършена до края на тази година, сега вероятно ще приключи през първото тримесечие на 2024 г.

HSBC напоследък се опитва да увеличи фокуса си върху азиатските пазари, отчасти за да предотврати призивите на най-големия си акционер Ping An Insurance Group Co of China да отдели азиатското звено, за да увеличи възвръщаемостта на акционерите.

Банката обяви дивидент от 10 цента на акция – първият тримесечен дивидент от 2019 г., след като акционерите призоваха да се увеличи изплащането на дивидент.

Кредиторът отбеляза и първия етап от нов цикъл на обратно изкупуване на акции до 2 млрд. долара.

„С добрата инерция, която имаме в нашия бизнес, очакваме да имаме значителен бъдещ капацитет за разпределение на дивиденти и обратно изкупуване на акции“, заяви главният изпълнителен директор Ноел Куин в съобщение към резултатите.

Въпреки нарастващата печалба HSBC не повиши основната си цел за достигане на възвръщаемост на капитала от поне 12% от тази година нататък, докато анализаторите смятаха, че ключовият показател ще бъде премахнат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:05 | 02.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още