IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин разреши на италианската банка Intesa Sanpaolo да се разпорежда с руските си активи

Банката спря новото финансиране за руски клиенти и новите инвестиции в руски активи, когато избухна войната

16:34 | 29.09.23 г. 1
Снимка: Francesca Volpi/Bloomberg
Снимка: Francesca Volpi/Bloomberg

Президентът на Русия Владимир Путин подписа указ, който дава разрешение на италианската банка Intesa Sanpaolo да продаде или да се разпореди с активите си в Русия, показва документ, публикуван на уебсайта на руското правителство в петък.

Ройтерс ексклузивно съобщи през август, че най-голямата банка в Италия е все по-близо до получаване на одобрение от Москва да прехвърли руския си бизнес на местно управление.

Агенцията не е открила представител на Intesa Sanpaolo за коментар.

Указът, който е с дата 28 септември, цитира друг указ, подписан през август 2022 г. от Путин, който му дава правомощието да издава специални разрешения за някои сделки за енергийни и финансови активи.

Последният указ гласи, че Москва разрешава трансакции, които биха довели до пряко или непряко разпореждане със 100% от акциите на Intesa.

Intesa обслужва корпоративни клиенти в Русия, където имаше около 980 служители в началото на войната в Украйна в 28 клона. Банката спря новото финансиране за руски клиенти и новите инвестиции в руски активи, когато избухна конфликта.

Русия непрекъснато затяга изискванията за излизане на бизнеси от страната, откакто западните компании започнаха масово да проучват възможности за продажба на активите си. Ръководителите на бизнеси казват, че навигирането в правилата става все по-трудно.

От миналата година Intesa се опитва да прекъсне връзките си с местния руски бизнес, но западните санкции, които засягат потенциалните купувачи, затрудниха европейските банки, включително конкурентната UniCredit и австрийската Raiffeisen Bank, да напуснат Русия.

Зелената светлина за Intesa може да проправи пътя за подобни одобрения и за други кредитори, които искат да излязат от дейността си в Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:34 | 29.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
penkiler1415
преди 7 месеца
Скоро ще има повсеместни разрешения...като изпуснеш гумите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още