IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трейдърите в Европа очакват шест лихвени понижения през 2024 г.

Гълъбовите коментари на централните банкери напоследък обнадеждиха пазарните участници

22:28 | 06.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Трейдърите увеличават залозите за степента на разхлабване на паричната политика от Европейската централна банка през 2024 г., тъй като централните банкери вече сигнализират, че вероятно са повишили лихвите достатъчно, за да върнат инфлацията към целта, пише Bloomberg. 

Пазарите вече смятат, че европейската централна банка ще намали лихвите си с по четвърт пункт шест последователни пъти -  ход, който ще понижи основния лихвен процент с общо 150 базисни пункта до 2,5%. Трейдърите понижиха залозите си малко по-късно през деня, оценявайки съкращенията на общо 143 базисни пункта.

Има почти 80% шанс цикълът на разхлабване да започне през първото тримесечие на следващата година, сценарий, който преди три седмици се обсъждаше съвсем малко. Макар централните банкери все още да сигнализират, че има опасност инфлацията да се ускори, те все по-често признават, че повишения на лихвите до над 4% вероятно няма да са необходими. 

Вниманието в момента се насочва към срещата на ЕЦБ за паричната политика следващата седмица и дали гуверньорът Кристин Лагард ще отхвърли залозите за лихвените понижения.

Ако трейдърите са прави, ЕЦБ ще бъде първата сред големите централни банки, която ще намали лихвите през следващата година и ще започне с най-сериозния цикъл от облекчения. В САЩ, където общата инфлация се забави до годишен темп от 3,2%, залозите сочат, че Федералният резерв ще понижи лихвите си за първи път през май, а общата стойност на съкращенията през 2024 г. ще бъде 125 базисни пункта.

Идеята, че ЕЦБ и други големи централни банки ще трябва да разхлабят паричните условия, за да подкрепят икономиките си през следващата година, подкрепи облигациите . Доходността по 10-годишните германски ценни книжа се е понижила с около 80 базисни пункта до 2,23% през последните два месеца, достигайки най-ниското си ниво от май.

Това разтревожи някои пазарни участници на фона на общия прекомерен оптимизъм. Стратезите в BlackRock Inc. казват, че „виждат риск надеждите на трейдърите да се окажат напразни“.

Стефани Нивън, портфолио мениджър в Ninety One, сподели, че е по-вероятно лихвените проценти в еврозоната да бъдат понижени в края на следващата година, като се има предвид, че централните банкери клонят към сценарий с по-високи за по-дълго време лихви. Гуверньорът на ЕЦБ Кристин Лагард предупреди, че средносрочните перспективи за инфлацията остават крайно несигурни .

„Интересно е да погледнем нещата в Европа цялостно, обратът, който видяхме само през последните три седмици“, каза Нивън в интервю за Bloomberg TV. „Европа има както циклични, така и структурни предизвикателства и това е причината за голяма част от тези колебания и нестабилност, свързани с това какво пазарите наистина очакват да направи ЕЦБ.“

Гълъбовият* тон на централните банкери

Поредица от гълъбови коментари на централните банкери през последните дни помогнаха за засилването на оптимизма на пазара на облигации. Изабел Шнабел, считана за един от най-ястребово настроените членове на управителния съвет, каза в интервю тази седмица, че забавянето на инфлацията е „забележително“ и „окуражаващо“.

Нейните коментари бяха последвани от тези на члена на Управителния съвет на ЕЦБ Мартинс Казакс, който заяви сряда, че макар да няма нужда от лихвени понижения през първата половина на 2024 г., банката може да промени решението си, ако „балансът на рисковете за ценовата стабилност се промени“. Миналата седмица Франсоа Вилроа дьо Гало, смятан за центрист, каза, че „ако няма някои изненадващи шокове, повишенията на лихвените проценти може да се считат за приключени “ и повиши прогнозата си за съкращенията през следващата година.

Тези коментари последваха добрите новини, че потребителските цени в еврозоната са се повишили с по-малко от очакваното през ноември, и с 2,4% на годишна база от 5,3% през август. Резултатът беше най-близкия до целта на ЕЦБ от 2% от средата на 2021 г. насам.

В същото време икономическите данни разкриха допълнителни признаци на слабост. Германските фабрични поръчки неочаквано са намалели през октомври, подчертавайки как производството в най-голямата икономика в Европа се забавя.

„Европейската икономика непрекъснато се влошава през последните 12 месеца, тъй като финансовите условия са затегнати “, заяви Гарет Айзък от Invesco. Той очаква пазарите на труда да се се охладят през следващата година, „давайки шанс на ЕЦБ да започне да намалява рязко лихвите, когато инфлацията се върне към целта“.

„Тъй като инфлацията достигна ниво значително над целта, беше очаквано централните банки да трябва да затегнат политиката си повече, отколкото в близкото минало, да отложат понижаването на лихвените проценти от гледна точка на управлението на риска и впоследствие да разхлабят политиката по-агресивно “, пишат в бележка стратезите на Deutsche Bank, сред които и Франсис Яред.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - бел. авт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:28 | 06.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още