IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ отново потвърди буфера за системен риск на 3%

Запазват се дългосрочните макропруденциални и системни рискове в банковия сектор, предупреди банковият регулатор

16:16 | 11.12.23 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Българската народна банка (БНБ) определи буфер за системен риск в размер на 3% за всички банки с експозиции в България, съобщи пресцентърът на банковия регулатор. Текущият преглед на банковата система за рисковете и влиянието на външната среда показва необходимост от запазване на дългосрочни макропруденциални и системни рискове в банковия сектор.

Оценените рискове и фактори могат да имат усилващ ефект за потенциално негативно въздействие върху устойчивостта на банковата система, което обуславя запазване на натрупания капиталов резерв чрез потвърждаване на нивото и обхвата на буфера за системен риск, аргументират се в централната банка.

Отворена икономика

Прегледът на буфера за системен риск стъпва на разпространяването на макропруденциални рискове в България при банково-ориентирана финансова система, която оперира в малка отворена икономика.

Значителен дял на спестяването на частния сектор преминава през банковата система, която представлява и основният канал за предоставяне на достъп до финансиране на бизнеса и домакинствата.

Бизнес модел

Традиционният бизнес модел на банките в България е отразен в композицията на активите и пасивите, където кредитният портфейл заема повече от половината от активите на банковата система, основният източник на финансиране са депозитите с дял от 90% от общите пасиви, а обемът и делът на гарантираните влогове е висок.

Този бизнес модел предпоставя висока взаимообвързаност между банковата система и сектора на фирмите и домакинствата, като финансовите потоци между тях са значителни по размер и с ярко изразена асиметрия по отношение на небанковия финансов сектор.

Предизвикателства

В ролята си на финансов посредник банковата система оперира в среда със системни предизвикателства, което изисква допълнителен буферен капацитет за подкрепа на устойчивото функциониране в случай на вътрешен или външен шок.

Факторите на системен риск ще продължат да функционират и занапред, затова запазването на нивото на буфера има определящ принос за осигуряване на капацитет към кредитни загуби при евентуални структурни рискове застрашаващи стабилността на банковата и финансовата система на България, предупреждава централната банка.

БНБ е уведомила Европейския съвет за системен риск и компетентните и определените органи на съответните държави членки за потвърждението на буфера за системен риск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:17 | 11.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още