IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Корпорации се оттеглят от втория по големина пазар на ESG дълг в света

Заемите, свързани с устойчивост, вече не са толкова атрактивни за кредитополучателите, а и клаузи по договорите не се спазват, според банкери

16:02 | 04.03.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

На втория по големина пазар на ESG дълг в света корпоративните клиенти започват да се оттеглят, според банкери и адвокати.

Въпросните продукти са така наречените заеми, свързани с устойчивост, пазар, който според BloombergNEF е на стойност 1,5 трлн. долара – вторият най-голям след глобалния пазар на зелени облигации.

До голяма степен неограничени от регулации, кредитополучателите и финансистите са относително свободни да изграждат свои собствени стандарти за дълг, свързан с устойчивост. Тъй като финансовите наблюдатели започват да издигат бариери около ESG етикетирането, изглежда, че е в ход по-широко отстъпление на пазара.

Миналата година издаването на заеми, свързани с устойчивост, се срина с 56% до 203 млрд. долара, според данни, събрани от Bloomberg. Миналата година като цяло беше трудна за дълговите пазари, но при заемите, свързани с устойчивост, спадът е почти два пъти по-бърз, отколкото при зелените заеми. Нещо повече, продажбите на зелени заеми се върнаха към живот през 2024 г., докато издаването на заеми, свързани с устойчивост, се срива със 74% досега, пак според данни на Bloomberg.

Рейчъл Ричардсън, ръководител ESG в базираната в Лондон адвокатска кантора Macfarlanes, казва, че тази година може да бъде „донякъде критична както за кредитополучателите, така и за кредиторите“ на пазара за заеми, свързани с устойчивост.

„Когато става въпрос за рефинансиране на стари такива заеми отпреди три или четири години, както кредитополучателите, така и кредиторите ще трябва наистина да се замислят къде е бил пазарът тогава – в своя зародиш, и къде е сега“, казва тя и допълва, че едва тогава трябва да се направи оценка дали за тези кредитополучатели все още е подходящо да търсят такива заеми.

Ключов фактор зад спада в издаването на заеми, свързани с устойчивост, е прилагането на регламент на Европейския съюз (ЕС), който изисква от компаниите да документират своите ESG искове, според един от банкерите, интервюирани от Bloomberg, който е пожелал анонимност. Директивата за корпоративно отчитане на устойчивостта сега принуждава компаниите, които правят бизнес в блока, да предоставят огромни количества данни, за да подкрепят практически всяко изявление за устойчивост, което правят.

Въпреки че регламентът не регулира пряко заемите, свързани с устойчивост, корпоративните клиенти все повече посочват директивата като възпиращ фактор за навлизане на пазара, като се има предвид повишеният риск да бъдат обвинени в зелено промиване, посочва банкерът, говорил пред Bloomberg.

Друг възпиращ фактор за емитентите е виртуалното изчезване на по-ниския купон, на който някога кредитополучателите се радваха. Десетте базисни пункта разлика сега са до голяма степен подкопани от разходите за годишни одити, свързани с тези заеми, според друг източник на агенцията.

Разбира се, все още има емитенти, които предпочитат заемите, свързани с устойчивост. Миналата седмица Siemens Energy AG получи кредитна линия в размер на 4 млрд. евро, свързана с представянето на компанията в областта на устойчивостта. И други европейски фирми за възобновяема енергия продължават да се възползват от пазара, за да рефинансират дълга, който е изискуем, според данни, събрани от Bloomberg.

В по-широк план обаче много клиенти, които преди няколко години бяха прикрепили етикети за устойчивост към револвиращи кредити, сега изглежда прехвърлят тези инструменти като редовни заеми, според един от банкерите, интервюирани от Bloomberg.

Друг банкер говори за тенденцията да не се спазват клаузи по заемите за устойчивост.

Заемите, свързани с устойчивост, изискват от кредитополучателя да отговаря на условията за устойчивост, изразени като т.нар. ключови показатели за ефективност. Те са подобни на свързаните с устойчивостта облигации по своята структура, но за тях се води по-малко публична документация, тъй като представляват двустранни споразумения между кредитополучателите и банкерите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:02 | 04.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още