IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До един месец ще започне пълното прилагане на e-ваучери за храна

Очаква се ресторантите също да се присъединят към електронната ваучерна схема, съобщиха от оператора на платежната инфраструктура в страната

14:58 | 28.03.24 г.
Снимка: pexels.com
Снимка: pexels.com

До един месец се очаква да започне пълното прилагане на bcard e-ваучери за храна наравно с хартиените, които ще са валидни до края на юни. Като финтех компания и оператор на платежната инфраструктура в страната, БОРИКА има готовност да предостави цялостно обслужване на процеса по издаване на електронни ваучери, който започва от доставката и персонализацията на платежния инструмент, преминава през необходимия контрол при извършване на трансакции и цялостно бизнес управление на продукта, до изготвяне и предоставяне на необходимите справки и отчети в резултат от неговата употреба.

„Стартираме с двадесетпроцентен пазарен дял при хартиените ваучери, а операторите на електронни ваучери за храна, с предоставено разрешение от министъра на финансите, които вече предлагат българската карта bcard e-ваучери, са седем при общо 11 лицензирани", съобщи Стоилка Арсова, директор Национална картова и платежна схема на БОРИКА.

По думите ѝ ще бъде сертифициран и осми оператор, с което ще се разчупи монополът на пазара. Арсова обясни, че обемът на пазара е 1,6 млрд. лева годишна квота за ваучери, a в инициативата се включват все повече търговци, като се очаква броят има да достигне 15 хиляди в сектор "Храна".

Тя посочи, че върху bcard са поставени партньорските лога на операторите, а на уебсайта на БОРИКА може да се види в кои магазини се ползват електронните ваучери.

Ресторантите също ще се присъединят към електронната ваучерна схема, но към момента проблем при тях е отделянето на разходите за алкохол, които заедно с цигарите са изключени от покупките с ваучери.

Стоилка Арсова отбеляза, че за търговците е предизвикателство по отношение на пренастройването на касовите системи, като това по-лесно ще се случи при по-големите обекти.

Според Мирослав Вичев, главен изпълнителен директор на БОРИКА, водещи във всички европейски държави са местните схеми. Именно те успяват да доведат до повече добавена стойност. Той подчерта, че истинският бизнес и услуги започват тогава, когато се ползва добре националната инфраструктура. Вичев заяви, че за националните плащания е важно да има силна платежна институция в България като БОРИКА, която запазва ценовото предимство, и даде за пример локални трансакции, които са с 90% по-евтини с bcard.

„Проектът blink P2P по мобилен номер, който е базиран на системата за незабавни плащания, вече е достъпен за над 70% от клиентите на банките, които при желание могат да правят преводи директно по мобилните си телефони. Тази услуга е достъпна през седем банки и при нея преводи до сто лева не се облагат с такси“, обясни Арсова отновно възможността за мобилни плащания.

В специалния регистър за този тип мобилни плащания вече са се вписали над половин милион клиенти, а само за една седмица към системата е имало 60 милиона заявки от хората в контактните списъци в телефоните.

За най-новия продукт - blink parking, който е алтернатива на плащането с SMS за паркиране, вече са сключени договори с 51 общини. Заплащането на таксата ще става директно от мобилно приложение на съответната банка или платежната институция. „До месец се очаква първата банка да се включи в услугата“, съобщи Стоилка Арсова.

Що се отнася до процеса на въвеждането на еврото в България, в БОРИКА работят местните трансакции да преминават през националната инфраструктура, която директно ще се интегрира към европейските платежни системи.

Очаква се след средата на годината през нашата платежна система да достигаме до всички евроконтрагенти, а през есента ще може да се въведе и незабавното разплащане с всички страни от ЕС. Мирослав Вичев уточни, че ще търсят модела, който да осигурява сериозна проверка на трансакциите. „Има много случаи на грешки и връщането е много сложно при отсрочени плащания“, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:58 | 28.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още